پسوریازیس؛ نشانه ها و راه های درمان آن
این عارضه باعث میشود که روی پوست، لکه های قرمز ناهمواری که با پوسته های سفید پوشیده شدهاند، ایجاد شود. این لکه های پوستی میتوانند در هر جایی رشد از بدن کنند، اما بیشتر روی پوست سر، آرنج، زانو و کمر ظاهر میشوند. پسوریازیس، مسری نیست و از فردی به فرد دیگر منتقل نمیشود. پسوریازیس معمولاً در اوایل بزرگسالی ظاهر میشود. در بیشتر افراد، تنها چند ناحیه را تحت تاثیر قرار میدهد اما در موارد شدید، پسوریازیس میتواند قسمت های زیادی از بدن را پوشش دهد. اکثر انواع پسوریازیس دوره هایی را طی میکنند، به مدت چند هفته یا چند ماه شعله ور میشوند، سپس مدتی مدتی فروکش میکنند و یا حتی کاملاً درمان میشوند. اگر میخواهید همه چیز را درباره پسوریازیس بدانید، پیشنهاد میکنیم که تا انتهای این مقاله، با ما همراه باشید!
علائم و نشانه های پسوریازیس
علائم و نشانه های پسوریازیس در افراد مختلف متفاوت است و این بیماری میتواند نواحی مختلفی را درگیر کند. علائم و نشانه های پسوریازیس عبارتند از:
- پینههای ملتهب، برجسته و قرمز رنگ روی پوست
- پوست قرمزی که ممکن است ترک بخورد و خونریزی کند.
- احساس درد در اطراف پینه ها
- مفاصل دردناک و متورم
- احساس سوزش و خارش در اطراف پینه ها
- فلس ها یا پلاک های نقرهای روی پینه های قرمز
- ضخیم شدن ناخنها، سوراخ شدن یا برآمده شده آن ها
- تاول های پر از چرک روی لکه های قرمز پوست
عوارض پسوریازیس
اگر به پسوریازیس مبتلا هستید، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سایر بیماری ها هستید، از جمله:
- آرتریت پسوریازیس، که باعث درد، سفتی و تورم در مفاصل و اطراف آن میشود.
- شرایط چشم، مانند ، بلفاریت و یووئیت
- نوع ۲
- بالا
- بیماری قلبی عروقی
- سایر بیماریهای خود ایمنی مانند بیماری سلیاک، اسکلروز و بیماری التهابی روده به نام بیماری کرون
- شرایط بهداشت روانی ، مانند اعتماد به نفس پایین و
انواع پسوریازیس
انواع مختلفی از پسوریازیس وجود دارد، از جمله: پسوریازیس پلاکی، شایعترین نوع پسوریازیس باعث ایجاد لکه های پوستی خشک، برجسته و قرمز میشود. این ضایعات در پسوریازیس پلاکی از پوسته های نقرهای پوشیده شده است. این پلاکها ممکن است خارش داشته باشند یا پوست حساسی داشته باشند. پسوریازیس پلاکی معمولاً در آرنج، زانو، کمر و پوست سر ظاهر میشوند و ممکن است با استفاده از روغن آرگان اصل بیز میزان سطح آن ها روی پوست کم یا زیاد باشد و یا حتی از بین برود . پسوریازیس میتواند ناخن ها و انگشتان پا را تحت تأثیر قرار دهد و باعث ایجاد حفره، رشد غیرطبیعی ناخن و تغییر رنگ آن شود. ناخنهای مبتلا به پسوریازیس، ممکن است شل شود و از بستر ناخن جدا شوند. موارد شدید ممکن است باعث خرد شدن ناخن شود.
پسوریازیس گوتات معمولاً توسط مانند ایجاد میشود. با ضایعات کوچک، قطرهای و پوسته پوسته شده روی تنه، بازوها یا پاها مشخص میشود. پسوریازیس معکوس، به طور عمده روی چین های کشاله ران، باسن و پستان ها تأثیر میگذارد. پسوریازیس معکوس، باعث ایجاد لکه های صاف در پوست قرمز میشود که با اصطکاک و تعریق بدتر میشود. عفونت های قارچی ممکن است باعث ایجاد این نوع پسوریازیس شود. پسوریازیس پوسچولار، شکل نادری از پسوریازیس است که باعث ایجاد ضایعات چرکی میشود که در بخشهای گسترده (پسوریازیس پوسچول تعمیم یافته) یا در نواحی کوچکتر کف دست یا کف پا ایجاد میشود.
کمترین نوع پسوریازیس، پسوریازیس اریتودرمیک است. این نوع پسوریازیس، میتواند کل بدن شما را با نوعی بثورات قرمز بپوشاند که میتواند خارش یا سوختگی شدیدی داشته باشد. آرتروز پسوریازیس، باعث متورم شدن و دردناک شدن مفاصل میشود که نوع آرتروز است. بعضی اوقات علائم مفصل اولین یا تنها علامت یا نشانه پسوریازیس است. بنیاد ملی پسوریازیس تخمین میزند که ممکن است بین ۱۰ تا ۳۰ درصد افراد مبتلا به پسوریازیس، آرتروز پسوریازیس نیز داشته باشند.
علل ابتلاء به پسوریازیس چیست؟
اینطور تصور میشود که پسوریازیس، نوعی مشکل در سیستم ایمنی بدن است که باعث بازسازی پوست با سرعتی سریعتر از میزان طبیعی آن میشود. در متداولترین نوع پسوریازیس که به پسوریازیس پلاکی معروف است، این گردش سریع سلول ها باعث ایجاد پوسته ها و لکه های قرمز میشود. اینکه چه عواملی باعث اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن میشوند، کاملاً مشخص نیست. محققان معتقدند که هم عوامل ژنتیکی و هم عوامل محیطی در این امر نقش دارند. هرکسی میتواند به پسوریازیس مبتلا شود. حدود یک سوم موارد پسوریازیس از سال های کودکی شروع میشود. این عوامل می توانند خطر ابتلای افراد به پسوریازیس را افزایش دهند:
درمان پسوریازیس با داروها
برخی از داروهای درمان پسوریازیس، رشد سلولهای جدید پوست را کند میکنند و برخی دیگر، خارش و را تسکین میدهند. پزشک با توجه به اندازه بثورات، سن، سلامت کلی شما و سایر موارد، یک روغن سبوس برنج بکر بیز مناسب برای شما انتخاب خواهد کرد. درمانهای معمول عبارتاند از:
- متوترکسات: این دارو میتواند باعث بیماری مغز استخوان و کبد و همچنین مشکلات ریوی شود، بنابراین فقط برای موارد جدی است.
- نور درمانی: در این روش، پزشک نور ماوراء بنفش را به پوست شما میتاباند تا رشد سلولهای پوست را کند کند.
- کرمهای استروئیدی
- مرطوب کننده های پوست خشک
آیا پسوریازیس، سرطان است؟
پسوریازیس یک بیماری مزمن پوستی است که میتواند باعث پوسته پوسته شدن و التهاب پوست شود. اگرچه علت دقیق آن مشخص نیست، اما تصور میشود که ژنتیک سهم زیادی در ابتلا به آن دارد. گفته میشود که پسوریازیس “” است ، به این معنی که در اثر واکنش غیرعادی سیستم ایمنی بدن ایجاد می شود. محققان دریافته اند که پسوریازیس ممکن است خطر ابتلا به برخی ها را افزایش دهد.
یک بررسی پژوهشی در ۳۷ مقاله، نشان میدهد که پسوریازیس ممکن است خطر ابتلا به چندین سرطان از جمله سرطانهای دستگاه تنفسی فوقانی /دستگاه گوارش، کبد، دستگاه تنفسی، لوزالمعده و دستگاه ادراری را افزایش دهد. این بررسی همچنین نشان میدهد که افراد مبتلا به پسوریازیس، کمی بیشتر از بقیه، در معرض ابتلا به لنفوم غیر هوچکین، لنفوم هوچکین و سرطان خون هستند. در یک مطالعه جداگانه، محققان متذکر شدند که میزان سرطان در افراد مبتلا به پسوریازیس بیشتر است. این مطالعه نشان داد که افراد مبتلا به پسوریازیس، به احتمال زیاد به سرطانهای پوستی غیر ملانوم، سرطانهای لنفوم و سرطانهای حفره دهان، حنجره، حلق، روده بزرگ، ریه و کلیه مبتلا میشوند.
اگر به پسوریازیس مبتلا هستید، روغن ماکادمیا دکتر بیز برای مدیریت یا کاهش عوامل خطر سرطان میتواند موثر باشد . پیشنهاد میکنیم در این مورد، حتماً با مشورت کنید. برخی از درمان های پسوریازیس شامل داروهایی هستند که روند تولید سلولهای پوستی را کند میکنند. داروهای مختلفی که برای درمان پسوریازیس استفاده میشوند، سیستم ایمنی بدن را سرکوب میکنند تا به کاهش علائم کمک کنند. محققان دریافته اند که داروهایی که از موجودات زنده ساخته میشوند، می توانند افراد با سیستم ایمنی ضعیف را در معرض خطر بیشتری برای سرطان قرار دهند.
پسوریازیس و ازدواج
افرادی که مبتلا به پسوریازیس هستند، معمولاً برای انتخاب همسر و ازدواج دغدغه های زیادی دارند. بسیاری از آنها از ازدواج واهمه دارند چون تصور میکنند که بهخاطر ابتلاء به این بیماری و ضایعات پوستی ناشی از آن، کسی حاضر به ازدواج با آنها نخواهد شد و همین مسئله، اعتماد بهنفس آنها را از بین میبرد. بهتر است در مراحل اولیه آشنایی، مشکلات خود با این بیماری را با طرف مقابل در میان بگذارید و از طرد شدن نترسید. مطمئن باشید که فردی پیدا خواهد شد که به چیزی فراتر از مشکلات پوستی در رابطه نیز فکر کند. اجازه ندهید این بیمار عزت نفس شما را تخریب کند و کاری کند که منزوی شوید و تنها بمانید.
پسوریازیس و کرونا
براساس گفته بنیاد ملی پسوریازیس، مشخص نیست که آیا داشتن پسوریازیس به طور معناداری خطرات ناشی از ابتلا به کرونا را کاهش میدهد یا شدت بیماری را بیشتر میکند. موضوع شناخته شده این است که افراد مبتلا به پسوریازیس، بیشتر در معرض سایر بیماریهای خطرناک مانند بیماریهای قلبی عروقی، ، و حتی بیماری انسداد ریوی مزمن هستند. اگر به عنوان مثال، مبتلا به پسوریازیس و فشار خون بالا هستید، یا پسوریازیس و دیابت دارید، توصیه میشود تمام نکات و پروتکلهای بهداشتی در برابر عفونت را با دقت رعایت کنید به ویژه اگر بیش از ۶۵ سال سن دارید.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
در موارد زیر، حتماً به مراجعه کنید:
- اگر شک دارید که به پسوریازیس مبتلا هستید
- اگر این بیماری، مدام شدید یا گسترده میشود
- باعث ناراحتی و درد شما میشود
- باعث نگرانی از ظاهر پوست می شود
- منجر به مشکلات مفصلی مانند درد ، تورم یا ناتوانی در انجام کارهای روزمره میگردد
اگر به پزشک دسترسی ندارید، به شما پیشنهاد میکنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد پسوریازیس و راههای درمان آن، با مراجعه به یا نصب اپلیکیشن آن، با پزشکان مشورت کنید و از راهکارهای ایشان استفاده کنید.