استاندارد کفش های ایمنی مورد تایید اداره کار
کفش ایمنی مهندسی مهمترین ابزاری است که کارکنان باید برای محافظت از پاهای خود از آن استفاده کنند. وظیفه کفش ایمنی محافظت از قلب دوم کارکنان در برابر خطراتی است که در محیط کار آنها را تهدید خواهد کرد. استانداردهای کفش ایمنی یک عامل تعیین کننده برای میزان مقاومت کفشهای ایمنی در برابر انواع تهدیدات محیطی است. یک ویژگی کفش ایمنی استاندارد که وجود آن در کفشهای ایمنی الزامی است، کیفیت مواد و ساخت آنها خواهد بود.
وزن و ضخامت کفش ایمنی استاندارد عامل مهم دیگری است که باید به آن توجه داشت. یکی از عوامل ایجاد خستگی و فرسودگی میان کارکنان وزن نامناسب کفش ایمنی است. نکتهای که باید به آن توجه داشت این است که کفشهای ایمنی برای اینکه مشتریان خود را در بازار پیدا کنند باید استانداردهای اداره کار را داشته باشند، از این رو در ادامه به بررسی مشخصات کفش ایمنی خارجی استاندارد که مورد تایید اداره کار است، خواهیم پرداخت. شما عزیزان میتوانید برای تهیه و خرید آنلاین انواع مدل کفش کار به سایت ایمنی ها مراجعه کنید.
مشخصات کفش ایمنی استاندارد چیست؟
کفشهای ایمنی برای اینکه توانایی محافظت از کارکنان در مشاغل مختلف را داشته باشند، در مدلهای متفاوت و به وسیله مواد مختلف تولید میشوند. برای مثال برخی از کفشهای کار طوری طراحی شدهاند که توانایی مقاومت در برابر جریانهای الکتریکی را داشته باشند، از این رو در تولید آنها از هیچگونه فلزی استفاده نشده است. اما در برخی از کفشهای ایمنی که مقاومت بسیاری در برابر ضربه دارند، از کلاهک فلزی بهره میبرند.
با این اوصاف میتوان حدس زد استانداردهای کفش ایمنی طیف وسیعی داشته باشد. همچنین مشخصات و عوامل حیاتی کفش ایمنی استاندارد عایق جریان الکتریکی با مشخصات کفش ایمنی استاندارد مهندسی کاملا متفاوت خواهد بود با این حال اما بعضی ویژگیها، وجودی الزامی در کفشهای ایمنی دارند، که در ادامه به بررسی برخی از آنها خواهیم پرداخت. یکی از مهمترین استانداردها که باید هر کفش ایمنی یا کاری داشته باشد، مقاومت و ایمنی است. هر کفش ایمنی باید توانایی مقاومت در برابر فشار و ضربه ناشی از سقوط اشیاء یا ابزار را داشته باشد.
بهداشت
یکی از استانداردهای کفش ایمنی که به آن توجه کمتری صورت میگیرد، استاندارد در زمینه بهداشت است. از آن جایی که پاها معمولا زمان بسیاری را در کفش میگذرانند، محیط مناسبی را برای رشد باکتری و انواع قارچ فراهم میکنند. از این رو کفش ایمنی باید طوری طراحی شود که پا در آن عرق نکند و هوا در به داخل کفش در جریان باشد.
استانداردهای کفش ایمنی مربوط به محیط کاری
لغزش
هر کفش ایمنی باید در برابر لغزش مقاومت جزئی داشته باشد اما افرادی که در صنایع نفتی یا محیطهایی که با روغن سر و کار دارد، کار میکنند، باید به فکر چه نوع کفش ایمنی باشند؟ یکی از مشخصات کفش ایمنی استاندارد مناسب زمین لغزنده، استفاده از زیره تیپییو خواهد بود. این زیره در برابر اسید و لغزش مقاومت بالایی از خود نشان میدهد. نکتهای که باید به آن توجه داشت این است که اگر محیط کاری شما احتمال یخ زدگی وجود داشته باشد بهتر است از کفش هایی با زیره های میخی استفاده کنید.
حرارت
یکی دیگر از استانداردهای کفش ایمنی، استاندارد حرارت است. کارکنان مشاغلی که با حرارت و دما بالا سر و کار دارند باید از کفشی استفاده کنند که از این استاندارد بهره ببرد. کفشی که دارای چنین استانداردی است، معمولا جنس چرمی دارد و در برابر حرارت و دما بالا مقاومت بسیار خوبی از خود نشان میدهد. باید بدانیم این نوع کفش در برابر مواد مذاب مقاومت مناسبی ندارد، بلکه کفشهایی که از رویه آلومینیومی استفاده میکنند میتوانند انتخاب مناسبتری باشند. همچنین نکتهای که هنگام خرید کفش ایمنی باید به آن دقت داشته باشیم آن است که یک کفش ایمنی معمولی نیز باید از استاندارد مقاومتی جزئی در برابر حرارت بهره ببرد.
جریان برق
همانطور که بالاتر ذکر شد برخی از کفشهای ایمنی در برابر جریان برق و شوک های الکتریکی مقاوم هستند. در تولید این نوع کفش از هیچگونه فلز یا رسانای الکتریسیته استفاده نمیشود تا آن به طور کامل مناسب و ایمن در برابر جریان الکتریسیته و برق شود. با این اوصاف نکتهای که باید به آن واقف باشیم آن است که ویژگی کفش ایمنی استاندارد کاملا منوط به عوامل سازنده و مواد به کار رفته در تولید آن است.
وزن و ضخامت کفش ایمنی استاندارد چقدر است؟
وزن و ضخامت کفش ایمنی استاندارد یکی از عوامل بسیار تاثیر گذار در کیفیت کار کارکنان است. کارکنانی که از کفش ایمنی با وزن مناسب استفاده میکنند، کمتر از دیگر کارکنان دچار خستگی و یا فرسودگی کاری می شوند. از نگاهی دیگر، استفاده از کفش ایمنی با وزن و ضخامت استاندارد سبب لذت بخشتر شدن مدت حضور در محیط کاری خواهد شد.
وزن کفش ایمنی استاندارد بین ۴.۹ تا ۵.۲ کیلوگرم است. همانطور که بیان شد پاها باید به مدت طولانی داخل کفشها باشند. با این اوصاف برای اینکه پای کارکنان خسته و فرسوده نشود، بهتر است کفش ایمنی با وزنی استاندارد توسط آنها انتخاب شود.
ضخامت کفش ایمنی، استانداردهای بسیاری دارد. این استانداردها بر اساس محیط کاری افراد شکل خواهد گرفت. برای مثال ضخامت رویه کفش ایمنی استاندارد برای محیط ساختمان سازی دو میلیمتر است اما این مقدار در دیگر کفشهای ایمنی متفاومت خواهد بود.
آشنایی با ویژگیهای یک کفش کار استاندارد
امروزه در کارهای مختلف باید از پوشاک و لوازم مخصوص آن فعالیت خاص استفاده کرد. در کوهنوردی تجهیزات و لوازم کوهنوردی باید به همراه داشته باشیم. در عملیات اطفا حریق آتش نشانی پوشاک حفاظتی بخصوصی بکار گرفته می شود. نیروهای امنتی و پلیس پوشاک خاص خود را دارند و …. در همه این موارد کفشهای مخصوص آن فعالیت پوشیده می شوند.
در محیطهای تولیدی و صنعتی که حضور در آنها با خطرات بالقوه ای توام است نیز کفش کار با مشخصات و استانداردهای خاص خود باید پوشیده شود. سازمان بین المللی Ocuppational Safety & Health یا به اختصار OSH وظیفه تنظیم مقررات و استانداردهای حاکم بر محیطهای صنعتی و تولیدی را داراست. طبیعتا استانداردهایی نیز در زمینه تولید و استفاده از کفش کار تهیه شده است.
طبق آمار ارائه شده از طرف اداره کار ایالات متحده، فقط در سال 2016 میلادی تعداد 100 هزار مورد آسیب جدی به پای کارگران و تکنسین ها ثبت شده است که هرکدام بطور میانگین 10 روز از محیط کار جهت انجام امور درمانی دور بوده اند و این آمار بخوبی اهمیت موضوع انتخاب صحیح نوع کفش کار را به ما نشان می دهد. مطلبی تحت عنوان راهنمایی بر قوائد کفش ایمنی در وبسایت این سازمان انتشار یافته است که به نکات مهمی اشاره دارد. طبق قوائد تنظیم شده، کفشهای ایمنی باید برای حفاظت از پای کاربران در شرایط کاری زیر تولید شوند:
- برخورد با مواد خورنده و سمی
- خطر برق گرفتگی
- الکتریسته ساکن و احتمال انفجار
- سقوط اجسام سنگین
- برخورد با اجسام تیز و برنده
- پاشش مواد مذاب
- مواجهه با سطوح داغ یا لغزنده
یعنی کاربر بتواند در شرایط کاری فوق از کفش استفاده کند. البته بندرت کفش کاری تولید می شود که همه این موارد را بطور یکجا در خود داشته باشد. معمولا هر کفش کار 2 یا 3 مورد را لحاظ می کند.
چند مورد از استانداردهای تعیین شده برای تولید کفش کار را در زیر می آوریم:
- میزان مقاومت پنجه یک کفش ایمنی در برابر ضربه ناشی از سقوط یک جسم خارجی باید حداقل 200 ژول باشد.
- پنجه کفش ایمنی باید تحمل وزنی معادل 2500 پوند یا 1132 کیلوگرم را داشته باشد. در این شرایط پنجه باید مقاوم باشد و آسیبی نبیند.
- کفش ایمنی عایق برق باید در برابر ولتاژی معادل 18000 ولت با فرکانس 60 هرتز حداقل به مدت 1 دقیقه مقاوم باشد.
- زیره کفش ایمنی باید در برابر 1200 نیوتن نیروی ناشی از جسم سوراخ کننده خارجی مقاوم باشد بدون اینکه نشانه ای از سوراخ شدن روی زیره کفش باقی بماند.