مراقبت های بعد از آنژیوگرافی در منزل شامل چه چیزهایست؟
در این مقاله، موضوع مراقبت های بعد از آنژیوگرافی در منزل را مورد بررسی قرار خواهیم داد. مراقبت های بعد از آنژیوگرافی در منزل بسیار مهم است. البته اگر این کار را تحت نظر بهترین متخصص آنژیوگرافی در تهران انجام داده باشید قطعا میزان نگرانی شما خیلی کمتر است. عدم توجه به این مراقبت ها خطرناک می باشد. افرادی که بنا به دستور دکتر آنژیوگرافی در کرج برای تشخیص مشکلات مختلف قلبی مجبور به انجام آنژیوگرافی هستند، باید در مورد مراقبت های بعد از آنژیوگرافی در منزل اطلاعاتی را کسب کنند تا خطری جان آن ها را تهدید نکند.
آنژیوگرافی چیست؟
آنژیوگرافی یک روش تشخیصی برای بیماری های مختلف قلبی می باشد و عروق منتهی به قلب را مورد بررسی دقیق قرار می دهد. در این روش، پزشک از یک کاتتر برای بررسی عروق کرونری استفاده می کند. به این گونه که کاتتر از طریق کشاله ران یا عروق خونی دست وارد بدن می شود. سپس از طریق کاتتر، ماده حاجب به بدن وارد شده و از طریق عکسبرداری، ورود ماده حاجب به رگ ها و عروق کرونری بررسی می شود. پزشک از این طریق می تواند بیماری های قلبی و عروقی را تشخیص دهد و بهترین روش درمان را انتخاب کند.
در اثر ورود کاتتر و ماده حاجب به بدن، امکان این که محل ورود کاتتر در دست یا کشاله ران کبود و دردناک باشد، وجود دارد. مراقبت از محل ورود کاتتر به بدن باید با دقت و حساسیت بالایی انجام گیرد. دوره بهبودی برای هر فرد بنا به سیستم ایمنی بدن متفاوت می باشد. اما هر فردی بعد از انجام آنژیوگرافی باید به توصیه هایی عمل کرده و به نکاتی دقت داشته باشد. در بخش های بعدی، در مورد مراقبت های بعد از آنژیوگرافی در منزل صحبت خواهیم کرد.
کاربرد آنژیوگرافی چیست؟
با استفاده از این روش تشخیصی، تعداد عروقی کرونری که مسدود شده اند، تعیین می گردد. علاوه بر این، مکان دقیق انسدادها مشخص می شود تا فرایند درمان آغاز گردد. از دیگر کاربردهای آنژیوگرافی می توان به اندازه گیری مستقیم فشارهای داخلی قلب و بازدید از حفره قلب و عروق بزرگ اشاره داشت که همه این موارد، پیشرفت بزرگی برای درمان بیماری ها و جلوگیری از مرگ زودرس می باشند. معمولا متخصصین بیمارستان ایرانشهر، برای تشخیص بیماری های زیر از روش تشخیصی آنژیوگرافی استفاده می کند:
- بیماری نارسایی وریدی
- بیماری عروق کرونر
- عروقی محیطی
- عروق ترومبوز وریدی
پیشنهاد می کنیم از پست بعد از آنژیوگرافی چه باید کرد در صفحه Cardiac angiography youtube دیدن کنید.
چرا آنژیوگرافی قلب انجام می شود؟
در صورتی که بیمار علائم غیر طبیعی داشته باشد، پزشک مشکوک به وجود بیماری قلبی عروقی می شود. در این صورت پزشک اقدام به انجام آنژیوگرافی برای بیمار می کند. انجام آنژیوگرافی می تواند بنا به یکی از دلایل زیر باشد:
- احساس درد قفسه سینه، فک و گردن
- اختلالات مادرزادی در قلب و عروق
- غیر عادی بودن نتایج آزمایش استرس قلب
- آسیب دیدگی قفسه سینه در اثر حادثه
- داشتن سابقه بیماری رگ های خونی یا سایر مشکلات قلبی
عوارض آنژیوگرافی چیست؟
آنژیوگرافی عوارض خاصی ندارد و معمولا بیمار، درد و ناراحتی زیادی را تجربه نمی کند. با این حال عوارض آن از دیگر روش های تشخیصی غیر تهاجمی بیشتر است. فرد بعد از آنژیوگرافی ممکن است عوارض زیر را تجربه کند:
- تهوع
- استفراغ
- تپش قلب
- درد قفسه سینه
- درد در محل زخم کاتتر
- واکنش آلرژیک به ماده حاجب
- عفونت
- آسیب به کلیه
مراقبت های قبل از آنژیوگرافی
قبل از آنژیوگرافی باید به توصیه هایی عمل کنید تا در زمان انجام آنژیوگرافی با مشکلی مواجه نشوید. مراقبت های قبل از آنژیوگرافی شامل موارد زیر می باشد:
- در صورتی که داروهای خاصی به ویژه داروی فشار خون، دیابت، چربی خون و ضد آنژین مصرف می کنید، حتما به پزشک اطلاع دهید. زیرا ممکن است پزشک صلاح بداند که مصرف آن ها چند روز قبل از انجام عمل قطع شود.
- میزان مصرف مایعات چند روز قبل از انجام آنژیوگرافی باید افزایش یابد.
- در ماده حاجب، مقدار زیادی ید وجود دارد. در صورتی که به ید حساسیت دارید، حتما به پزشک اطلاع دهید. ید برای بیمارانی که به دیابت و مشکلات کلیوی نیز مبتلا هستند، بسیار مضر است.
- از عدم بارداری خود قبل از انجام آنژیوگرافی مطمئن شوید.
- در صورتی که سابقه واکنش حساسیت به ماده حاجب دارید، به پزشک اطلاع دهید.
- لازم است 8 الی 12 ساعت قبل از انجام عمل آنژیوگرافی چیزی نخورید. در زمان مقرر در بیمارستان ایرانشهر برای انجام عمل حاضر شوید.
- روز قبل از انجام عمل استحمام کنید و موهای زائد منطقه مورد نظر برای انجام آنژیوگرافی را تمیز کنید.
مدت زمان انجام آنژیوگرافی
بسیاری از افراد از انجام آنژیوگرافی هراس دارند و دائم از پزشک سوال می کنند که مدت زمان انجام آنژیوگرافی چقدر است؟ برای انجام آنژیوگرافی قلب، پزشک نیاز به دستگاه و تجهیزاتی دارد.
در صورتی که پزشک از پیشرفته ترین دستگاه ها استفاده کند، هم تشخیص بیماری دقیق تر می شود و هم مدت زمان انجام آنژیوگرافی کوتاه می گردد.
کوتاه شدن زمان انجام آنژیوگرافی تا حدودی دوره نقاهت را نیز کاهش می دهد. زیرا نیاز به بستری شدن و انجام مراقبت های ویژه از بین خواهد رفت.
در برخی بیمارستان ها، از با کیفیت ترین و پیشرفته ترین دستگاه ها برای انجام آنژیوگرافی استفاده می شود. در این شرایط، مدت زمان انجام آنژیوگرافی معمولا 15 دقیقه است.
در برخی موارد و در صورت حاد بودن شرایط بیمار، این زمان ممکن است کمی طولانی تر شود. با این حال حداکثر زمان انجام آنژیوگرافی 30 دقیقه خواهد بود.
مدت زمان بستری برای انجام آنژیوگرافی
یکی دیگر از موضوعات مهمی که باید به آن بپردازیم، مدت زمان بستری شما برای انجام آنژیوگرافی می باشد. مدت زمان بستری در بیمارستان ایرانشهر بستگی به عوامل زیادی دارد. بعد از انجام آنژیوگرافی، بیمار به بخش ویژه کت لب برای مدت نیم ساعت منتقل می شود.
بعد از آن بیمار به بخش انتقال می یابد. در صورتی که آنژیوگرافی از طریق کشاله ران انجام شده باشد، لازم است بیمار به مدت یک شب در بیمارستان بستری باشد. اما اگر آنژیوگرافی از طریق دست انجام شده باشد، نیازی به بستری در بیمارستان نبوده و بعد از بررسی حال عمومی، بیمار می تواند بعد از چند ساعت مرخص شود.
در صورتی که بیمار حال مساعدی نداشته باشد، پزشک شرایط را بررسی می کند. در این شرایط امکان دارد نیاز به چند روز بستری بیمار باشد. بعد از انجام آنژیوگرافی، توجه به مراقبت ها بسیار مهم است. در ادامه مبحث، مراقبت های بعد از آنژیوگرافی در منزل را بیان خواهیم کرد.
جهت تکمیل اطلاعات در این زمینه صفحه Cardiac angiography twitter را ببنید.
نکات مهم بعد از ترخیص از آنژیوگرافی
در زمان ترخیص شما باید به نکات زیر توجه داشته باشید:
- شما باید قبل از ترخیص توسط پزشک متخصص ویزیت شوید. در صورتی که مشکل خاصی وجود نداشت و حال عمومی شما مساعد بود، می توانید برای مرخص شدن اقدامات لازم را انجام دهید.
- وجود یک نفر همراه برای مراقبت از شما در زمان انجام عمل و بعد از آن ضروری است.
- بعد از مرخص شدن از بیمارستان ایرانشهر، باید به مدت 24 ساعت استراحت مطلق داشته باشید تا وضعیت عمومی شما بهبود یابد.
- در صورتی که آنژیوگرافی از ناحیه کشاله ران انجام شده است، باید مراقبت های بیشتری داشته باشید.
مراقبت های لازم از محل زخم آنژیوگرافی
مراقبت از محل آنژیوگرافی مهم ترین بخش از مراقبت های بعد از آنژیوگرافی در منزل می باشد. همان طور که بیان شد، آنژیوگرافی از طریق کشاله ران یا دست انجام می گیرد.
- لازم است روز بعد از آنژیوگرافی، باند را از محل زخم بردارید. برای راحت تر برداشتن باند بهتر است چسب اطراف آن را مرطوب کنید.
- بعد از برداشتن باند و تمیز کردن اطراف زخم، محل مورد نظر را با یک باند و چسب کوچک تر بپوشانید.
- کبودی و تورم محل زخم بعد از آنژیوگرافی طبیعی می باشد و به تدریج بهبود می یابد.
- بهتر است روزی یک بار باند محل زخم را تعویض کنید و در هر بار تعویض، محل زخم را با آب و صابون بشویید.
- دقت داشته باشید که بعد از هر بار شست و شو، محل زخم را با یک پارچه تمیز و استریل شده خشک کنید.
- از استعمال هر گونه پماد و کرم در محل زخم خودداری نمایید.
- بهتر است تا زمان بهبودی زخم، لباس گشاد به تن کنید.
- همچنین تا زمان بهبودی زخم ها، از رفتن به استخر و وان حمام خودداری نمایید.