فرهنگ و هنرکسب و کار برتر

رابطه مگاپیکسل دوربین و کیفیت چاپ

تاثیر مگاپیکسل بر کیفیت عکس

مگاپیکسل چیست؟

مگاپیکسل (یعنی یک میلیون پیکسل) واحد ظرفیت سنجش تصویر در دوربین دیجیتال می باشد و بیانگر این است که سنسور دوربین تا چه اندازه می‌ تواند جزئیات مربوط به تصویر را ضبط کند. هرچه عدد مگاپیکسلی بالاتر باشد جزئیات بیشتری از تصویر ثبت می شود و چاپ عکس آنلاین با کیفیت بیشتری انجام می گردد. به عنوان مثال یک دوربین دیجیتالی با رزولوشن 1.3 مگاپیکسلی چاپ با کیفیت 3×4 اینچ را با کیفیت 300dpi چاپ می کند. در صورت نیاز به کیفیت بالاتر یا چاپ بزرگتر با همان کیفیت به یک دوربین قدرتمندتر نیاز خواهید داشت. با توجه به مقدار حافظه رم و اندازه تصاویر می توان تعداد معینی از تصاویر را در حافظه دوربین ذخیره نمود.

در تصویربرداری دیجیتال ، پیکسل واحد اصلی یک عکس است . پیکسل ها همچنین برای بیان وضوح نمایشگرهای دیجیتال و صفحات چاپ شده توسط چاپگرهای دیجیتال استفاده می شوند . شما می‌توانید پیکسل‌ها را به عنوان خوشه ای از نقاط رنگی که برای شکل دادن به تصویر در یک دوربین دیجیتال روی صفحه رایانه و یا در صفحه چاپ شده دیده می شوند در نظر بگیرید . هرچقدر که یک دوربین، مگاپیکسل بیشتری داشته باشد میزان جزئیات ثبت شده در عکس نیز بیشتر می شود. با ما در مجموعه چاپ کشور همراه باشید تا اطلاعات کاربردی بیشتری در اختیار شما قرار دهیم.

چگونگی تاثیر مگاپیکسل بر روی کیفیت عکس

ابتدا باید عنوان کنیم که تولید کنندگان با ارائه مگاپیکسل به عنوان یکی از عوامل اصلی بر روی کیفیت عکس، سعی در گمراه کردن مشتریان خود دارند . زیرا یک مگاپیکسل، متشکل از یک میلیون پیکسل است که کمیت و کیفیت تصویر  را نشان می دهد. به بیان ساده تر مگاپیکسل بیشتر نشان دهنده وضوح بالای تصویر است ، در نتیجه جزئیات تصویر بیشتر مشخص می ‌شود.
هر چه مگاپیکسل دوربین بیشتر باشد ، گزینه‌های بیشتری را برای بزرگنمایی ، بدون از دست دادن جزئیات ارائه می دهد.

آیا کیفیت عکس در دو دوربین با مگاپیکسل برابر، یکسان است؟

خیر ، زیرا اندازه سنسور در کیفیت تصویر تاثیر بیشتری می گذارد . بنابراین اگر دارای تلفن هوشمندی با سنسور کوچک  باشید ، قطعاً دوربین موجود در این گوشی نمی ‌تواند همان کیفیت عکسی که از دوربین با سنسور بزرگتر دریافت می کنید، را داشته باشد . با توجه به اینکه سنسورها نور را جمع می کنند، بنابراین در گوشی های دارای سنسور بزرگ ، هر پیکسل از نظر جسمی بزرگتر از تلفن هوشمند با سنسور کوچک می باشد.

چه عواملی بیشترین تاثیر را در کیفیت عکس دارند؟

مگاپیکسل تنها یک عامل کوچک در کیفیت عکس می باشد . عوامل زیادی وجود دارند که در کیفیت عکس تاثیر گذار می باشند اما ، ما فقط به مواردی اشاره خواهیم کرد که واقعاً مهم هستند . این موارد عبارتند از:

– اندازه سنسور

مهم نیست که دوربین شما چند مگاپیکسل داشته باشد ، کیفیت تصویر به اندازه سنسور بستگی دارد و اینکه چقدر می تواند نور را جمع کند . یک تلفن هوشمند معمولی در مقایسه با برخی از دوربین هایی که دارای سنسور 2/3 اینچ یا 4/3 اینچ هستند دارای اندازه سنسور 2.5/1 اینچی یا 1.8/1 است.

اندازه سنسور بزرگتر منجر به بزرگتر شدن فضای عکس می شود که وظیفه جمع آوری نور را هنگام عکاسی برعهده دارد ، بنابراین، هر چه نور بیشتری جمع شود ، سیگنال نیز باید بیشتر تقویت شود .به عنوان مثال دوربین گوشی‌های هوشمند سنسور کمتری دارند و به طور طبیعی نور کمتری نسبت به یک دوربین با اندازه کامل جمع می‌ کنند . در نتیجه با وجود نور کمتر داده‌های کمتری به پردازنده تصویر تحویل داده می‌شود و تصویری با کیفیت پایین تر ایجاد می شود. بزرگتر شدن مساحت عکس باعث می شود تا نویزهای پس زمینه تاثیر کمتری بر کیفیت عکس داشته باشند . (منظور از نویزهای پس زمینه نویزهای ایجاد شده توسط دستگاه های الکترونیکی که دائماً در اطراف ما وجود دارند ، است.)

– کیفیت لنز

کیفیت لنز به اندازه کیفیت سنسور ، مهم نیست اما یکی از عواملی است که بر کیفیت عکس تاثیر می گذارد. اگر با لنزهای سطح ورودی و برخی لنزهای حرفه ای عکاسی کنید ، به راحتی خواهید دید که چقدر کیفیت لنز روی کیفیت کلی عکس تاثیر می گذارد . استفاده از یک لنز ساده تصویری کاملاً متفاوت تر از لنز ایجاد می کند.

– پردازنده تصویر

بخش مهم دیگر ساخت تصویر با کیفیت ، پردازنده تصویر است . هدف پردازنده تصویر ، ایجاد دوباره سایه های خاکستری جمع‌آوری شده توسط سنسور می باشد. پردازنده تصویر می تواند الگویی را به پیکسل های رنگی (سبز، قرمز و آبی) اضافه کند.
بدون پردازشگر تصویر ، پیکسل های ساده قرمز، آبی و سبز وجود خواهند داشت که روی هم انباشته می شوند.

پردازنده رنگ و روشنایی در هر پیکسل را ارزیابی نموده و آن را با رنگ های کناری خود مقایسه می کند و سرانجام از یک الگوریتم برای تعیین مقادیر کافی رنگ و روشنایی هر پیکسل استفاده می کند. یک پردازنده تصویر همچنین با اجرای توابع ایزو مسئول کاهش نویز است. سرانجام کیفیت پردازنده تصویر با توانایی آن در تیز کردن لبه ها و کانتورها مشخص می شود . توسط پردازنده،  عکس احساس عمق ، وضوح و جزئیات ظریف را حفظ می‌کند.

چه تعداد مگاپیکسل برای عکاسی کردن مناسب است؟

هنگامی که می‌خواهید از بزرگنمایی عکس استفاده کنید تعداد مگاپیکسل ها اهمیت پیدا می کنند. شما با یک دوربین دارای مگاپیکسل بالا می توانید تصویر بزرگتری گرفته و بعداً در ویرایش، یک بخش یا یک جزء کوچک در عکس را برش داده و جدا کنید. برای عکاسی های عادی و روزمره حتی 6 مگاپیکسل کافی است و مسابقه مگاپیکسل بالاتر بین سازندگان دوربین های عکاسی ، اعلب ترفندهای بازاریابی و فروش است.

آیا در انتخاب دوربین باید به مگاپیکسل اهمیت دهیم؟

پیکسل‌ها اجزای تشکیل دهنده هر تصویر دیجیتالی هستند. در عکس های ثبت شده با دوربین‌های دیجیتال، هر پیکسل، نور دریافت شده توسط حسگر دوربین را نمایش می‌دهد، و در دوربین‌های دیجیتال هم هر پیکسل، یک بلوک مستقل از حسگر است که آن نور را دریافت می‌کند. می‌دانیم که هر چقدر تعداد پیکسل‌های یک حسگر یا در واقع تعداد پیکسل‌های خود دوربین بیشتر باشد، باعث می‌شود تا وضوح بیشتری در عکس‌ها داشته باشیم.

اما خیلی وقت‌ها هم این‌طور گفته می‌شود که بالا رفتن تعداد پیکسل‌ دوربین باعث افزایش نویز شده و دقت عکس‌ها در نور کم کاهش پیدا می‌کند. این مسئله آنقدر مهم شده است که برخی از شرکت‌های دوربین سازی، در تعدادی از سری دوربین‌های جدیدی که وارد بازار کرده‌اند، به جای بالا بردن تعداد پیکسل‌های دوربین‌های جدید خودشان، تعداد پیکسل‌ها را کاهش داده‌اند. خوب حالا موضوع کمی پیچیده‌تر می‌شود. حالا باید برای انتخاب دوربین بعدی‌تان، به دنبال چه دوربینی باشید؟ باید دوربینی را انتخاب کنید که مگاپیکسل‌ آن بیشتر از دوربین فعلی‌تان است یا با یک عقب‌نشینی، دوربینی با تعداد پیکسل کمتر خریداری کنید؟

به نظر می‌رسد تصمیم‌گیری شرکت‌های تولید دوربین، چندان هم بیراه نبوده است. بالا بردن تعداد پیکسل‌ دوربین ، بدون اینکه اندازه پیکسل‌ها را بیشتر کند، در واقع یک ترفند تبلیغاتی محسوب می‌شود. دوربین‌هایی با ۵۰، ۶۰ و ۱۰۰ مگاپیکسل، بدون افزایش ابعاد پیکسل‌ها، صرفاً اعدادی برای جلب توجه محسوب می‌شوند تا یک کارآیی یا قابلیت پیشرفته در عکاسی. افزایش تعداد پیکسل‌ها، زمانی می‌تواند کاربرد داشته باشد که شما بخواهید تعداد پیکسل‌های تصویرتان را بشمرید یا بخواهید با برش زدن تصویر، تعداد زیادی از آن‌ها را حذف کنید.

در غیر این صورت، تعداد پیکسل‌های معمول در دوربین‌های جدید، برای اغلب کاربرد‌هایی که عکاسان دارند، حتی برای چاپ نیز کاملاً کفایت می‌کند. دیگر کمتر دوربینی را می‌توانید پیدا کنید که تعداد پیکسل‌های آن، برای پر کردن صفحه نمایش‌های باکیفیت 4K امروزی هم کافی نباشد. حتی اگر جزو آن دسته از عکاسانی باشید که عکس‌های خود را چاپ می‌کنند، یک دوربین 24 مگاپیکسل، تعداد پیکسل‌های خیلی بیشتر از نیاز شما برای چاپ یک تابلوی دیواری ۵۰×۷۰ سانتی‌متر دارد.

بنابراین وقتی درباره تعداد پیکسل‌ دوربین فکر می‌کنیم، یک تناسب مهم در ذهن ما نقش می‌بندد. اینکه با بالا بردن تعداد پیکسل‌ها، دقت تصویر در نور زیاد افزایش می‌یابد، اما به همان نسبت هم نویز تصویر در نور کم بالا می‌رود. اما از سوی دیگر، پیکسل‌های کوچک‌تر، نور کمتری هم دریافت می‌کنند. یعنی اگر بخواهیم آن‌ها را مستقلاً مقایسه کنیم، همواره نویز آن‌ها به مراتب بالاتر از پیکسل هایی با اندازه بزرگ‌تر است. اما وقتی برای چاپ یا دیدن آن‌ها، عکس‌ها را در اندازه‌های کوچک‌تر می‌بینیم، این نویز آرام آرام از بین می‌رود. تا جایی که در اندازه‌های خیلی کوچک (مثلاً ابعاد عکس‌هایی که در وب یا شبکه‌های اجتماعی به نمایش گذاشته می‌شود) به طور کامل ناپدید می‌شود.

نکات مهمی که باید در نظر بگیریم:

-پیکسل‌های بزرگ‌تر همیشه و در هر شرایط نوری، نسبت به پیکسل‌های کوچک‌تر مقدار نور بیشتری دریافت می‌کنند و طبیعتاً وقتی آن‌ها را به صورت نظیر به نظیر کنار یکدیگر می‌بینیم، عکسی که با پیکسل‌های بزرگ‌تر گرفته شده، نویز کمتری نشان می‌دهد.

-وقتی اندازه عکس‌ها را کاهش می‌دهیم، ترکیب پیکسل‌ها، معمولاً باعث کاهش و حتی حذف نویز‌ها می‌شود. بنابراین عکس‌هایی که اندازه آن‌ها کوچک می‌شود، تفاوت نویزی زیادی ندارند.

-امروزه اغلب کاربرد‌های تصاویر برای اندازه‌های کوچک‌تر از اندازه واقعی عکس‌ها است. به همین دلیل هم داشتن پیکسل‌های بیشتر، مزیت بیشتری نسبت به داشتن نویز کمتر دارد.

تأثیر اندازه پیکسل‌ دوربین بر کیفیت عکس‌ها

دوربین‌های Nikon D850 و Sony a7S هر دو، دوربین‌های جدید و بسیار پیشرفته‌ای هستند که اندازه حسگر آن‌ها یکسان است. اما تعداد پیکسل‌های آن‌ها، تفاوت بسیار زیادی با هم دارد.ا گر بخواهیم اندازه پیکسل‌ دوربین را براساس اندازه حسگرشان در این دو نظر بگیریم، اندازه پیکسل‌های یک حسگر فول فریم یا ۱۲ مگاپیکسل، خیلی بزرگ‌تر از اندازه پیکسل‌های یک دوربین دیگر با همان اندازه حسگر، اما با ۴۸ مگاپیکسل است.

گفته می‌شود که سونی a7S برای کار در نور کم، بسیار کارآمد‌تر است. اما این مسئله زمانی با اهمیت‌تر است که شما بخواهید پیکسل‌ دوربین ها را به صورت نظیر به نظیر کنار یکدیگر مقایسه کنید. بیایید با هم ببینیم که عکس این دوربین‌ها را در اندازه‌های یکسان با هم مقایسه می‌کنیم، چطور دیده می‌شوند؟

چه رزولوشنی برای چاپ عکس مناسب است؟

اگر عکاس تازه‌کاری نیستید و سابقه‌ی استفاده از دوربین‌های ۲ مگاپیکسلی تلفن همراه داشته باشید، متوجه این موضوع هستید که به شرط عکاسی در شرایط نوری مناسب، مثل فضای باز و در میانه‌ی روز، حتی عکس‌های یک دوربین موبایل قدیمی و ۲ مگاپیکسلی هم در سایز عادی آلبوم‌ها که معمولا ۱۰x۱۵ سانتیمتر است، به‌خوبی چاپ می‌شود و کیفیت قابل قبولی دارد.

شاید جالب باشد بدانید که رزولوشن بیلبوردهای تبلیغاتی سطح شهر چقدر است و اینکه عکس‌های باکیفیت آن‌ها با چه دوربینی گرفته می‌شوند؟ در پاسخ باید گفت دوربینی با خروجی عکس ۲۴ مگاپیکسل، به‌خوبیپاسخ‌گوی چاپ تصویر در سایز ۱۰ متر است و اکنون شرکت‌های تبلیغاتی مشکلی با این موضوع ندارند و حتی از عکس‌های با رزولوشن ۱۰ مگاپیکسل هم در طراحی بیلبورد استفاده می‌کنند.

 با نمایندگی کانن همراه باشید اشاره‌ای کوتاه به مفهوم DPI لازم به نظر می‌رسد که مخفف عبارت Dots per inch به معنی نقطه در خطی به طول یک اینچ است. آنچه ما در عکاسی دیجیتال می‌شناسیم، PPI به معنی Pixel per inch  است و برای تبدیل شدن به عکس واقعی و فرایند چاپ، باید به DPI برای دستگاه چاپ ترجمه شود. چنانچه عکسی را که در کامپیوتر خود دارید، بزرگ‌نمایی کنید، نقاطی مربع شکل را می‌بینید که تمام سطح آن‌ها، یک رنگ واحد دارد.

این مربع، یک پیکسل نام دارد و طبیعتا برای چاپ هم دستگاه نقطه‌ای روی کاغذ می‌گذارد که حجم آن‌ها در یک سطح مشخص (خطی به طول یک اینچ معادل ۲.۵۴ سانتیمتر) DPI نامیده می‌شود. طبیعی است که بالا رفتن DPI به معنی زیاد شدن نقاط رنگی در یک اینچ است و کیفیت چاپ را بالا می‌برد؛ اما چشم انسان تا کجا تفاوت تصاویر با DPI-های مختلف را تشخیص می‌دهد؟

همان‌طور که با زوم کردن روی تصویر در مانیتور کامپیوتر، پیکسل‌ها مشخص می‌شوند؛ با نزدیک کردن یک عکس چاپ‌شده به چشم هم نقطه‌های رنگی دیده می‌شوند. به همین دلیل DPI چاپ عکس در بیلبوردهای تبلیغاتی ۱۵ است؛ چون شما قرار است از فاصله‌ای بیش از ۱۰ متر بیننده‌ی آن باشید و چنانچه با عدد DPI بیشتری چاپ شود، تفاوت خاصی نخواهد داشت. جالب است بدانید که مجله‌هایی با بهترین کیفیت چاپ، نهایتا از عدد ۱۵۰ DPI استفاده می‌کنند؛ چراکه حتی افراد نزدیک‌بین هم مجله را در فاصله‌ای بیش از ۱۵ سانتیمتر مطالعه می‌کنند و از کیفیت عکس‌ها راضی خواهند بود.

اگر به دنبال عددی از DPI هستید که چشم انسان حتی از فاصله‌ی بسیار نزدیک هم قادر به دیدن نقاط رنگی در عکس چاپ‌شده نباشد؛ عدد ۳۰۰ پاسخ شما خواهد بود. هرچند به‌ندرت چاپگری پیدا می‌شود که با عدد 300DPI (موسوم به DPI طلایی) بتواند تصویری در سایز بزرگ چاپ کند؛ لازم است بدانید که از نظر تئوری، دوربینی با رزولوشن  ۵۰ مگاپیکسل، نهایتا توان چاپ عکسی با کیفیت 300DPI در سایز ۷۳ سانتیمتر خواهد داشت که اصلا زیاد نیست؛ اما حتی با چسباندن آن به چشم‌هایتان هم نقاط رنگی دیده نخواهند شد.

سایزی که عکاسان حرفه‌ای معمولا برای چاپ عکس‌ در نمایشگاه‌ها استفاده می‌کنند، ۱۰۰ سانتیمتر است که مسلما بیننده برای تماشای آن‌ها، حداقل ۲ متر فاصله می‌گیرد. پس می‌توان نتیجه گرفت دوربینی با سنسور ۱۵ مگاپیکسلی، جوابگوی نیاز آن‌ها خواهد بود؛ چرا که با بزرگ شدن سایز چاپ، بیننده هم مجبور به عقب رفتن و تماشا از دور است.

منبع: mpix.com

دکمه بازگشت به بالا