در این مقاله قصد داریم درباره انواع زگیل و وارت چیست صحبت کنیم. از دیرباز زگیل ها بر بدن انسان ها وجود داشته اند به گونه ای که بر بدن مومیایی های ۳۰۰۰ ساله نیز زگیل مشاهده شده است. زگیلها برآمدگیهای برآمده روی پوست هستند که توسط ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد میشوند. آنها می توانند ناراحت کننده، مسری و دردناک باشند. برای زگیل های معمولی درمان های خانگی وجود دارد، برای درمان زگیل تناسلی به پزشک متخصص مراجعه کنید.
زگیل یا وارت چیست؟
زگیل (Warts) برآمدگی های پوستی هستند که توسط ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) به وجود می آیند. با اینکه زگیل ها اغلب خطرناک نیستند اما واگیر دار بوده و دارای ظاهری ناخوشایند هستند. همچنین، این زوائد پوستی می توانند دردناک نیز باشند.
تفاوت زگیل های تناسلی با زگیل معمولی
ویروس HPV بیش از 100 نوع متفاوت دارد که تقریبا تمامی آن ها سبب بروز زگیل های نسبتا بی خطری بر روی دست یا پا می شوند. با این حال، برخی انواع ویروس HPV سبب بروز زگیل در داخل، اطراف یا روی نواحی تناسلی شده و از طریق فعالیت جنسی به دیگران منتقل می شوند. این زگیل ها در زنان می توانند در نهایت منجر به بروز سرطان دهانه رحم شوند. در صورت تصور بر ابتلا به زگیل تناسلی یا قرار گیری در معرض آن ها باید فورا به پزشک مراجعه شود.
انواع زگیل ها
زگیل ها به 5 نوع کلی دسته بندی می شوند. هر نوع بر ناحیه متفاوتی از بدن پدیدار شده و ظاهری متفاوت با دیگر انواع دارد.
زگیل معمولی
زگیل های رایج و معمولی با اینکه معمولا بر روی انگشتان دست و پا پدیدار میشوند اما می توانند در نواحی دیگری نیز ظاهر شوند. این زگیل ها ظاهری سفت و دانه ای داشته و ناحیه فوقانی آن ها گرد است. رنگ زگیل های رایج از پوست نواحی اطراف تیره تر است. زگیل معمولی ها گاهی به زگیل دست هم شناخته میشوند.
زگیل کف پا
این نوع زگیل ها برخلاف زگیل های دیگر از پوست بیرون نیامده و به داخل آن رشد می کنند. ظاهر زگیل های کف پا به صورت سوراخ های فرو رفته ای بوده که پوستی سفت اطراف آن ها را احاطه کرده است. این زگیل ها می توانند راه رفتن را برای فرد دشوار کنند.
زگیل صاف
زگیل های صاف معمولا بر روی صورت، ران ها و بازو ها رشد می کنند. این زگیل ها اندازه کوچکی داشته و فورا چشم را به خود جلب نمی کنند. زگیل های صاف می توانند به رنگ صورتی، قهوه ای یا زرد ملایم باشند.
زگیل فیلی فرم
زگیل های فیلی فرم بر روی ناحیه دهان و بینی و گاهی اوقات بر گردن یا زیر چانه پدیدار می شوند. این زوائد کوچک همچون یک آویز کوچک یا تگ (منگوله) پوستی می باشند. زگیل های فیلی فرم به رنگ پوست هستند.
زگیل دور ناخن
زگیل های دور ناخن در زیر و اطراف ناخن انگشتان دست و پا رشد می کنند. این زگیل ها می توانند دردناک بوده و رشد ناخن ها را تحت تاثیر قرار دهند.
زگیل خفیف تناسلی
زگیل خفیف به زگیل هایی گفته می شود که همانند زگیل های تناسلی بوده اما تعداد، گستردگی و اندازه آن ها کمتر باشد. این نوع زگیل ها معمولا در زمان مناسب شناسایی نشده و فرصت طلایی درمان آن ها قبل از آگاه شدن بیمار سپری می شود.
چنین زگیل هایی اغلب به صورت چند لکه یا برآمدگی هایی کوچک بر روی پوست ظاهر می شوند. لازم به ذکر است که زگیل های تناسلی بر اساس شدت خود دسته بندی معینی نداشته اما شدت این زوائد پوستی را می توان با توجه به مواردی همچون اندازه، پراکندگی، سرعت رشد، میزان خطرناکی نوع ویروس ایجاد کننده، مدت زمان عود آن ها، وضعیت سیستم ایمنی، سابقه دریافت واکسیناسیون ویروس اچ پی وی و غیره تعیین کرد.
در موارد خفیف ابتلا به زگیل تناسلی، درمان آسان تر بوده و با درصد موفقیت بالاتری همراه خواهد بود. افراد باید بدانند که انتقال ویروس HPV در حالت زگیل تناسلی خفیف نیز همچنان امکان پذیر بوده و باید موارد احتیاط جهت پیشگیری از انتقال این ویروس به دیگران رعایت شود.
اسکین تگ (منگوله پوستی)
اسکین تگ ها تومور های پوستی غیر سرطانی و خوش خیمی هستند که حاوی سلول های عصبی، سلول های چربی، فیبر ها، عروق و پوششی از جنس لایه اپی درم پوست می باشند. تگ های پوستی می توانند در نواحی زیر مشاهده شوند:
- پلک چشم
- زگیل زیر بغل
- زیر پستان
- کشاله ران
- ناحیه فوقانی قفسه سینه
- گردن
تگ های پوستی در صورتی که در محلی نمایان نبوده و یا به صورت مداوم با موارد دیگر اصطکاک نداشته باشند، اغلب از چشم فرد پنهان می مانند. از جمله مواردی که بر روی تگ های پوستی کشیده شده و به آن ها آسیب می رساند می توان به لباس ها، جواهرات و لوازم اصلاح مو های زائد اشاره کرد.
برخی افراد با داشتن تگ پوستی، از وجود آن ها بی خبر هستند. در برخی موارد، تگ های پوستی به صورت خود به خود و بدون درد افتاده و از بین می روند. امکان دارد تگ های پوستی بسیار بزرگ تحت فشار ترکیده شوند. سطح تگ های پوستی می تواند صاف بوده یا ظاهری غیر طبیعی داشته باشد.
با این حال، چنین زوائدی معمولا نسبت به سطح پوست برآمده هستند. رنگ زگیل ها معمولا به رنگ گوشت بوده یا اندکی به قهوه ای متمایل است. برخی تگ های پوستی در همان اندازه کوچک خود مانده و برخی دیگر رشد می کنند. با اینکه قطر طبیعی آن ها از 2 تا 10 میلی متر متغییر است اما برخی می توانند به 5 سانتی متر نیز برسند.
برای زگیل چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
افراد باید برای زگیل در موارد زیر به پزشک مراجعه کنند:
- مشاهده زگیل بر روی صورت یا دیگر نواحی حساس بدن همچون ناحیه تناسلی، دهان و سوراخ بینی
- مشاهده خونریزی یا علائم عفونت همچون ترشح چرک یا دلمه شدن پوست اطراف زگیل
- دردناک بودن زگیل
- تغییر رنگ زگیل
- ابتلا به دیابت و بیماری های نقص ایمنی همچون ایدز
برای درمان زگیل تناسلی توسط دکتر متخصص زنان در شرق تهران میتوانید با شماره ۰۲۱۷۶۷۰۰۵۱۸ مطب دکتر سعیده اسدی تماس بگیرید. آدرس سایت دکتر سعیده اسدی: https://drasadi-clinic.com/