مجله لوکس/خراسان رضوی رئیس صندوق ضمانت صادرات ایران گفت: در مناطق آزاد تجاری، تراز تجاری ما منفی بوده و بیشتر واردکننده بودهایم تا صادرکننده.
سید امیر برهانینائینی، سه شنبه شب (یکم آبان ماه)، در افتتاحیه نمایشگاه بینالمللی صادرات به کشورهای آسیای میانه و افغانستان و هشتمین نمایشگاه فرصتهای سرمایهگذاری و توانمندیهای صادراتی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی جمهوری اسلامی ایران اظهار کرد: وجود نمایشگاههای صادراتی اثرگذار بوده اما باید تداوم داشته باشد و تاریخ مشخص برای آن داشته باشیم. تداوم نمایشگاهها و زمانبندی دقیق برای آنها جهت حضور فعالان اقتصادی در این رویدادها بسیار اثرگذار است. صندوق توسعه ملی و صندوقهای تخصصی در حوزه صادرات، خدمات تخصصی ارائه میدهد. صندوق توسعه ملی این فعالیت را ذیل وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام میدهد.
وی افزود: طراحی مناطق آزاد تجاری بر مبنای صادرات انجام شده تا از محدودیتهای سرزمین مادر فاصله بگیریم اما به این اهداف نرسیدهایم. در مناطق آزاد تجاری، تراز تجاری ما منفی بوده و بیشتر واردکننده بودهایم تا صادرکننده. حدود ۲.۲ میلیارد دلار صادرات مجموع مناطق آزاد تجاری بوده و ۴ میلیارد دلار واردات ما است که باید در رابطه با این تراز منفی فکر و برنامهریزی کنیم که شروع آن قطعاً از همین نمایشگاهها و جمعهای تخصصی، اتاق بازرگانی و خانه صنعت، معدن و تجارت خواهد بود.
رئیس صندوق ضمانت صادرات ایران گفت: تاجران و بازرگانان باید حس کنند که میتوانند در مناطق آزاد تجاری، فرصت سرمایهگذاری متفاوتتری نسبت به سرزمین مادر داشته باشند. به نظرم در این حوزه و در سالیان گذشته، کارهای خوبی انجام شده اما کافی نبوده و باید بتوانیم گسترش دهیم.
برهانی تصریح کرد: توافقنامههای تجاری زیادی در چند سال گذشته مانند توافقنامه تجاری اوراسیا که چند روز پیش معاون اول ریاست جمهوری آن را امضا کردند بین دولت ما و دولتهای دیگر امضا شده است. یکی از وظایف سازمانهای صمت، توسعه و تجارت این است که تبیین کنیم چطور میشود از این فرصتهای سرمایهگذاری و این توافقنامههای آزاد تجاری استفاده کرد. تعرفه صادرات بسیاری از کالاها به روسیه، ارمنستان، بلاروس و حتی اندونزی در آسیای شرقی تقلیل پیدا کرده و وظیفه داریم که بتوانیم برای تجار آن را تبیین کنیم.
وی با اشاره به اهمیت حرکت نظاممند مالی بیان کرد: اگر ما نمایشگاهی بهعنوان توانمندی صادراتی و سرمایهگذاری برگزار میکنیم، باید در کنار آن وجود بانک و بیمه در مناطق آزاد تجاری را ببینیم. قطعاً بیمهها میتوانند اثرگذار باشند و سرمایهگذاری به ذات بهوجود نمیآید. اگر میبینم کشورهای منطقه خیلی موفقتر از ما در دهههای گذشته عمل کردهاند، به این دلیل است که زیرساخت سرمایهگذاری و صادرات را تهیه کردهاند.
رئیس صندوق ضمانت صادرات ایران ادامه داد: یکی از خدمات صندوق ضمانت صادرات که با کمک دارایی انبوه خود ایجاد میکند، بیمه سرمایهگذاری است که اگر سرمایهگذاران خارجی در هر نقطه از جمهوری اسلامی ایران سرمایهگذاری کنند، ما قادر هستیم اصل و سود سرمایهگذاری را با نرخهای متعارف چه به صورت ارزی و چه به صورت ریالی بیمه کنیم.
برهانی خاطرنشان کرد: سرمایهگذار خارجی به راحتی میتواند سرمایهگذاری کند و تمام ریسکهای سیاسی و تجاری کشور را که بیمههای تجاری آن را پوشش نمیدهند، صندوق ضمانت صادرات پوشش میدهد. برای کشورهای همسایه ما حاضریم کالاهای صادراتی آن کشورها را بیمه کنیم و اگر خسارتی شامل حال و خریدار وجه را پرداخت نکرد، ما به نیابت از فروشنده و صادرکننده این پوششها و ضمانتنامههای لازم را ارائه دهیم.
وی اضافه کرد: ما از طریق ارسال ضمانتنامههای بانکی به بانکهای تخصصی به فعالین صادراتی کمک میکنیم تا بتوانند سرمایه در گردش با نرخهای کاملاً پایینتر از شبکه بانکی بگیرند.
انتهای پیام