پمپ بنزین ماشین حیاتیترین قطعهی موجود در خودرو است که وظیفه تامین سوخت را برعهده دارد به همین دلیل سلامت آن مسئله مهمی میباشد. هرگونه خرابی پمپ بنزین، اتفاقهای زیادی را در رانندگی و عملکرد اتومبیل به همراه خواهد داشت. بنابراین سلامت پمپ بنزین خودرو به قدری مهم است که تصمیم گرفتیم در این بخش از مجله اینترنتی ماشین نو آن را معرفی و شما را با اجزای پمپ بنزین و نحوه کارکرد آن آشنا کنیم و در نهایت با شناخت علائم نیم سوز شدن پمپ بنزین از خرابی دیگر قطعات محافظت کنیم. جهت اطلاعات بیشتر از بست کمربندی پلاستیکی کلیک کنید.
پمپ بنزین ماشین چیست؟
برای اینکه بدانید پمپ بنزین ماشین چیست در ابتدا باید یا پیشرانه خودرو و نحوه کارکرد آن آشنا باشید. نخستین عامل حرکت تمام خودروهای مجهز به موتورهای درونسوز، سوخت است. این سوخت که در باک خودرو قرار دارد باید به طریقی به موتور و محفظه احتراق آن وارد شود تا پس از جرقهزنی و اشتعال نیروی محرکه لازم برای به حرکت درآمدن خودرو را فراهم کند. وظیفه پمپ بنزین ماشین انتقال بنزین به پیشرانه خودروهای بنزینی میباشد.
پمپ بنزین ماشین قطعهای مکانیکی یا برقی است که معمولاً در درون باک خودرو قرار میگیرد. ساختار پمپ بنزین خودرو در داخل باک موجب کاهش دمای ناشی از فعالیت آن از طریق تماس با بنزین میشود و به عملکرد روان این قطعه نیز کمک میکند.
در خودروهای قدیمی از پمپهای مکانیکی استفاده میشد اما با ظهور خودروهای انژکتوری به دلیل نیاز به فشار بالاتر سوخت، پمپهای برقی جایگزین مدلهای پیشین شدند. پمپهای برقی انرژی خود را از باتری خودرو تامین میکنند.
پمپ بنزین خودرو از قطعات مختلفی تشکیل میشود که از جمله آنها میتوان به فیلتر بنزین، رگولاتور فشار، سوکتهای اتصالی برق و گیج سوخت داخل باک اشاره کرد.
اجزای پمپ بنزین
هر پمپ بنزین از یکسری اجزای مختلف ساخته شده است؛ اجزای پمپ بنزین عبارتاند از:
- لوله برگشت سوخت
- لوله خروجی سوخت
- کانکتور
- صفحه تکیه گاه
- فنر
- فیلتر سوخت
- گیج سوخت
- رگولاتور فشار
- لوله برگشت از رگولاتور
- شلنگ لوله برگشتی
- شلنگ لوله خارجی
قدرت پمپ بنزین ماشین چقدر است؟
فشار مناسب برای عملکرد پمپ بنزین خودرو ممکن است نسبت به مدل خودرو متفاوت باشد. گفتنی است زمانی که فنی خودرو سالم باشد و عملکرد مثبتی از خود نشان دهد، در حالت معمولی به فشاری در حدود 4 – 6 بار نیاز دارد.
در مواقعی که فشار در خودرو پایین آید موتور نمیتواند کار خود را به خوبی انجام دهد؛ این کاهش فشار موجب میشود تا رسیدن بنزین به موتور با اختلال صورت گیرد و به طور کامل بنزین به موتور نرسد.
- بالا رفتن بیش از اندازه فشار
همانطورکه فشار باعث ایجاد اختلال در کارکرد موتور میشود، بالا رفتن بیش از اندازه فشار نیز به موتور آسیب وارد میکند. چون فشار بسیار بالا به قطعاتی که در میان موتور و پمپ قرار گرفته است صدمه میزند و باعث تحلیل رفتن آنها میشود، لازم به ذکر است که در این مواقع نشانههای فشار بالا را میتوانید از خراب شدن فشار شکن بنزین خودرو متوجه شوید.
گفتنی است که امروزه طراحان حرفهای خودرو، پمپ سوخت خودروها را به صورت الکتریکی ساختهاند که همین الکتریکی شدن، موجب شنیده شدن صدای عملکرد پمپ سوخت در حد فاصل زمان چرخاندن سوییچ تا روشن کردن آن شده است.
دلایل سوختن پمپ بنزین ماشین
وقتی پمپ بنزین ماشین کار نمیکند دلایلی دارد که باید آن را پیدا کرد. یکی از مهمترین دلایل سوختن پمپ بنزین ماشین، وجود ناخالصی و آلودگی در بنزین وارد شده به باک است. با توجه به شرایط جایگاههای سوخت کشور و شیوه غیر استاندارد نگهداری از مخازن سوخت، گرفتگی پمپ بنزین چندان جدید نیست.
امّا آنچه احتمال خرابی پمپ بنزین را افزایش میدهد رانندگی با سطح بنزین بسیار کم در باک است. بهطوری که چراغ بنزین خودرو روشن شود. توصیه میشود همواره حجم بنزین خودرو را بیش از یک چهارم باک نگه دارید.
در واقع پایین بودن سطح سوخت سبب میشود تا پمپ بنزین خودرو برای تامین سوخت مورد نیاز موتور فشار بیشتری را تحمّل کند و از سوی دیگر ناخالصیهای تهنشین شده در باک خودرو نیز وارد پمپ میشود و احتمال خرابی آن را افزایش میدهند.
بخشی از این ناخالصیها توسط فیلتر بنزین گرفته میشود. اما اگر این شیوه بارها تکرار شود به مرور موجب خرابی فیلتر بنزین و رسوب ناخالصیها در لولههای بنزین و گرفتگی انژکتورها نیز خواهد شد.
افزون بر این، پمپ بنزینهای غیراستاندارد و تقلبی نیز به دلیل تحمل فشار و دمای کاری پایین تر زودتر از مدلهای مرغوب خراب میشوند. بنابراین توصیه میکنیم در هنگام خرید فیلتر بنزین و پمپ بنزین به کیفیت و استانداردهای ساخت آنها توجه کنید.
بخشی از این ناخالصیها توسط فیلتر بنزین گرفته میشود. اما اگر این شیوه، بارها تکرار شود به مرور موجب خرابی فیلتر بنزین و رسوب ناخالصیها در لولههای بنزین، گرفتگی انژکتورها و در نهایت گرفتگی پمپ بنزین نیز خواهد شد.
افزون بر این، پمپ بنزینهای غیراستاندارد و تقلبی نیز به دلیل تحمل فشار و دمای کاری پایینتر، زودتر از مدلهای مرغوب خراب میشوند. بنابراین توصیه میکنیم در هنگام خرید فیلتر بنزین و پمپ بنزین ماشین به کیفیت و استانداردهای ساخت آنها توجه کنید.
علت خرابی پمپ بنزین
اگر پمپ بنزین ماشین خراب باشد یا به اصطلاح از کار افتاده شود صد درصد دلایلی دارد که باید با آشنا شوید. دلایل نیم سوز شدن پمپ بنزین به شرح زیر میباشد:
- سوختن پمپ در اثر دمای زیاد
قابل ذکر است که پمپ بنزین در اثر کار کردن زیاد داغ شده و برای خنک کردن خود از بنزین خودرو کمک میگیرد. امّا اگر همانطور که در قسمت بالاتر به آن اشاره شد عادت دارید با بنزین کم رانندگی کنید جالب است بدانید که این کار شما باعث افزایش بسیار زیاد دمای پمپ سوخت شده و چون بنزین موجود در باک به اندازه کافی نمیباشد، پمپ دیگر نمیتواند خود را خنک کند. همین دلیل به پمپ سوخت آسیب زیادی وارد میکند و باعث سوختن زود هنگام آن میشود.
دلیل سوختن پمپ بنزین ماشین میتواند سوختن فیوز باشد. اگر در اثر اتفاقاتی فیوز موجود در جعبه فیوز خودرو بسوزد، پمپ سوخت قادر بهکار کردن نخواهد بود. پس بهتر است قبل از تعویض پمپ سوخت از سلامت فیوز خودرو اطمینان پیدا کنید و در صورت سالم بودن آن،پمپ سوخت را تعویض کنید. زیرا هزینه تعویض فیوز به مراتب کمتر از هزینه تعمیر و تعویض پمپ بنزین خودرو میباشد.
- سوخت گیری با بنزین نامرغوب
وقتی پمپ بنزین ماشین کار نمیکند ممکن است دلیل آن استفاده از بنزین بی کیفیت باشد. اگر شما در هنگام سوختگیری از بنزین بیکیفیت و ناخالص استفاده کنید تمام آلودگیهای موجود در بنزین به سمت پمپ سوخت حرکت کرده و باعث خرابی آن میشود. علاوه بر این مورد اگر باک خودرو نیز فرسوده باشد موجب نیم سوز شدن پمپ بنزین شده که اگر به موقع به تعمیر آن اقدام نکنید به پمپ فشار بیشتری وارد شده و به طور کامل میسوزد.
دلایل خرابی پمپ بنزین چیست؟
با علائم خرابی پمپ بنزین آشنا شدید، حالا وقت آن است که به دلایل این خرابیها هم پی ببرید. از جمله دلایل خرابی پمپ بنزین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اگر با سوخت کم رانندگی کنید، احتمال دارد که پمپ بنزین داغ و خراب شود. در پمپها فیلترهایی وجود دارد که اگر سوخت کافی در خودرو وجود نداشته باشد، این فیلترها خیلی زود کثیف و مسدود میشوند. پس همیشه حجم بنزین را کنترل و بیشتر از یک-چهارم ظرفیت باک را پُر کنید. زمانی که بهطور مدام با سوخت کم رانندگی میکنید، پمپ داغ میکند و دمای بالا آن را میسوزاند. پس هوای باک را داشته باشید.
اگر فیوز پمپ هم خراب شود، پمپ بنزین کار نخواهد کرد. جای فیوز در جعبه فیوز خودرو است و خرابیاش پمپ را از کار میاندازد. حواستان به فیوز باشد و هر چند وقت، یکبار به آن سری بزنید و از سلامتش مطمئن شوید. این کار اهمیت زیادی دارد. چون اگر فیوز پمپ آسیب ببیند، آن را با قیمتی بسیار کمتر از خود پمپ بنزین تعویض خواهید کرد. پس بهتر است با دقتکردن به وضعیت فیوز پمپ از هزینههای خرابی پمپ خود را دور نگه دارید.
علائم خرابی پمپ بنزین را شناختید؛ یکی از مهمترین دلایل خرابی آن را هم بشناسید: بنزین بد. اگر از سوخت نامرغوب استفاده کنید یا وضعیت باک چندان روبهراه نباشد (مثلا دچار کهنگی و فرسودگی باشد)، آلودگیها به سمت پمپ جذب میشوند. نتیجه چیست؟ تخریب یا نیمسوزشدن پمپ. فشاری که به پمپ بنزین وارد میشود، آن را از پای درخواهد آورد.