اجرای موثر سیستم ارتینگ به شدت متاثر از شرایط محیطی به ویژه ویژگیهای خاک منطقه است. طبق استاندارد IEEE حداکثر مقاومت الکترود زمین، باید بین 1 اهم و 2 تا 5 اهم باشد. نحوه اجرای سیستم ارتینگ را به دو روش کلی عمقی و چاه ارت سطحی، میتوان اجرا کرد. در روش عمقی، با اتصال سیم مسی به الکترود صفحهای، سیستم ارتینگ اجرا میگردد.
اجرای ارتینگ به روش میله ارت (روش سطحی یا میله راد) در مناطقی به کار میرود که حفر عمیق چاه امکانپذیر نباشد. اجرای چاه ارت به روش میلهای و روش اجرای چاه ارت میله ای، به دو صورت خطی و پنجه کلاغی قابل اجراست (روش جایگزین چاه ارت). نحوه اجرای میله راد به روش خطی در روش اجرای میله ارت خطی حداقل می بایست از 5 تا 8 میله ارت (میله راد کاپر باند) با مغز فولاد CK45 و روکش مس با ضخامت بالای 240 میکرون به طول حداقل 1.5 متر و قطر 16 میلیمتر مورد استفاده قرار گیرد.
- انتخاب مکان مناسب جهت اجرای سیستم ارتینگ
- حفر مسیر سیم مسی جهت همبندی میلههای ارت
- قرار دادن یا نحوه کوبیدن میله راد در زمین
- اتصال میلههای ارت به یکدیگر توسط سیم مسی ارت و اتصال سیم به میله توسط جوش احتراقی یا کلمپ انگشتی
- پرکردن روی میله ارت و مسیر همبندی از مواد کاهنده مثلا (OHM)
- نصب تست باکس ارت یا حوضچه ارت
- اندازهگیری و تست مقاومت الکترود زمین
روش های مختلف از جمله روش مربعی، دایره، مستطیل هم جزء این خطی میشوند. اجرای سیستم ارتینگ به روش سطحی و خطی
تجهیزات لازم برای اجرای میله ارت
گروه فنی مهندسی تهران ارت با توجه به دسترسی به سوابق خرید علمی مشتریان خود وهمچنین تجربیات اجرایی بالایی که در زمینه اجرای سیستم ارتینگ به روش میله راد کوبی پیدا کرده، دو لیست را آماده ارائه به شما عزیزان کرده که شامل موارد زیر میشوند: اصول ارتینگ در نحوه اجرای میله ارت طبق استاندارد میله ها بایستی با فاصله نسبت به یکدیگر باشند که در محدوده گرادیان یکدیگر هنگام تخلیه قرار نگیرند. این فاصله میتواند یک تا دو برابر طول میله راد باشد. این نوع دکل مهاری معمولا به روش عمودی کوبش میشود و میتواند در جاهایی که خاک مناسب و بنابراین امکان کوبیدن به راحتی باشد دو یا سه میله راد را به هم کوپل کرد و به طول 3 یا 4.5 متر نیز کوبیده شود.
جنس میله حدالمقدور بهتر است از میله کاپرباند باشد و یا مس اندود که در هنگام کوبیدن روکش مس از بین نرود. برای اتصال میله ها به یکدیگر بهتر است از جوش اگزوترمیک یا جوش کدولد استفاده شود که اتصال بین میله راد و سیم مسی به خوبی برقرار شود. و در مواقعی که دسترسی به جوش اگزوترمیک وجود ندارد بهترین کلمپ TE/RC1 می باشد که جایگزین مناسبی برای جوش اگزوترمیک می باشد. بهتر است مطابق استاندارد برای هر میله یک دریچه بازدید بتونی یا پی وی سی فشار قوی در نظر گرفته شود که امکان بازدید سالانه اتصال سیم به میله راد امکان پذیر باشد. ضخامت سیم مسی بهتر است حداقل 35 میلی متر مربع باشد که بتواند به سرعت جریان صاعقه را دفع کند.
گروه مهندسی تهران ارت با افتخار بیش از یک دهه مجری سیستم ارتینگ و لایتنینگ می باشد و اقلام مذکور را با بهترین کیفیت و مطابق استاندارد BS و استاندارد ملی ساختمان و مبحث 13 نظام مهندسی در اختیار کارفرمایان محترم قرار می دهد. نحوه اجرای میله راد از نوع پنجه کلاغی روش اجرای سیستم ارتینگ با میله ارت از نوع پنجه کلاغی، به این شکل میباشد که ابتدا کانالی حداقل به عمق 50 سانتیمتر حفاری شده و های ارت در داخل کانال در فاصلهای حداقل دوبرابر طول الکترود به زمین کوبیده میشوند. رادها به وسیله هادی به یکدیگر توسط جوش کدولد یا کلمپ اتصال مییابند. جهت محافظت الکترود در برابر عوامل خورنده، مواد کاهنده مناسب در کانال ریخته میشود. در نهایت برای رسانایی خاک اطراف میله، و تامین رطوبت اطراف هادی، از ملات مواد کاهنده استفاده میشود.
نکته: یک سیستم ارتینگ شامل اجزای مختلفی است که با هم کار میکنند تا خطر برق گرفتگی را کاهش دهند. دکل مهاری g35 چهار وجهی یکی از اجزای اصلی سیستم ارتینگ است. معمولاً این میلهها از جنس مس یا فولاد گالوانیزه ساخته میشوند و طولشان بین 2.5 تا 3 متر است. میله ارت در سیستم ارتینگ نقش مهمی ایفا میکند و به محافظت از افراد و تجهیزات الکتریکی در برابر برق گرفتگی کمک میکند. برای کوبیدن میله ارت به ابزارهای مختلفی نیاز است که در ادامه با نحوه کوبیدن میله ارت و این ابزارها آشنا خواهیم شد. آموزش کوبیدن میله ارت در آموزش کوبیدن نیاز است با ابزارهایی که نیاز دارید بیشتر آشنا شوید.
- میله ارت:میله ارت معمولاً از جنس مس یا فولاد گالوانیزه ساخته میشود. طول میله ارت معمولاً 2.5 تا 3 متر است.
- چکش دستی یا پتک:چکش دستی یا پتک برای کوبیدن میله ارت استفاده میشود.
- سیم ارت:سیم ارت برای اتصال میله ارت به سیستم ارت استفاده میشود.
مراحل کوبیدن میله ارت به شرح زیر است:
- محل مناسب برای نصب میله ارت را انتخاب کنید.محل نصب میله ارت باید در جایی باشد که از تردد افراد و وسایل نقلیه دور باشد. همچنین، محل نصب میله ارت باید در جایی باشد که امکان دسترسی به آن برای تعمیر و نگهداری وجود داشته باشد.
- زمین محل نصب میله ارت را آماده کنید.زمین محل نصب میله ارت باید نرم و بدون سنگ باشد. اگر زمین محل نصب میله ارت سخت باشد، باید آن را با بیل یا چکش نرم کنید.
- میله ارت را در زمین فرو کنید.میله ارت را به صورت عمودی در زمین فرو کنید. برای این کار، میتوانید از چکش دستی یا پتک استفاده کنید.
- میله ارت را تا عمق مورد نظر فرو کنید.عمق مورد نظر برای فرو کردن میله ارت معمولاً 2.5 تا 3 متر است.
- سیم ارت را به میله ارت وصل کنید.سیم ارت را به میله ارت جوش دهید یا از بست استفاده کنید.
نکاتی که در نحوه کوبیدن میله ارت باید رعایت کنید به شرح زیر است:
- از ایمنی خود در هنگام کوبیدن میله ارت اطمینان حاصل کنید.از عینک ایمنی و دستکش استفاده کنید.
- اگر زمین محل نصب میله ارت سخت باشد، میتوانید از دستگاه کوبیدن میله ارت استفاده کنید.
- اگر میله ارت بیش از حد سفت باشد، ممکن است شکسته شود.در این صورت، باید از میله ارت دیگری استفاده کنید.
- پس از کوبیدن میله ارت، باید مقاومت آن را آزمایش کنید. برای این کار، از دستگاه اندازهگیری مقاومت زمین استفاده کنید. مقاومت زمین باید کمتر از 4 اهم باشد.
نحوه انتخاب میله ارت مناسب
انتخاب میله ارت مناسب برای ساختمانها، یک کار مهم و ضروری است. میله ارت مناسب باید دارای این مشخصات باشد: طول کافی، قطر مناسب، جنس مناسب. در انتخاب میله ارت مناسب، عوامل زیر باید در نظر گرفته شوند: نوع ساختمان: ساختمانهای مسکونی، تجاری، صنعتی، و غیره، دارای شرایط متفاوتی هستند. بنابراین، میله ارت مورد استفاده برای هر نوع ساختمان باید با شرایط آن سازگار باشد. مقاومت زمین: مقاومت زمین در مناطق مختلف متفاوت است. بنابراین، طول و قطر میله ارت باید بر اساس مقاومت زمین منطقه انتخاب شود. ارتفاع ساختمان: ارتفاع ساختمان نیز بر طول میله ارت تأثیر میگذارد.
انواع میله ارت
میلههای ارت به دو دسته کلی تقسیم میشوند: میلههای ارت میلهای: این میلهها از جنس فولاد یا مس ساخته میشوند و به صورت میلهای مستقیم هستند. میلههای ارت صفحهای: این میلهها از جنس مس یا فولاد ساخته میشوند و به صورت صفحهای هستند. انتخاب میله ارت مناسب برای ساختمانها، یک کار مهم و ضروری است. برای انتخاب میله ارت مناسب، باید عوامل مختلفی را در نظر گرفت. نحوه کوبیدن دکل مهاری g45 سه وجهی را بعد از آشنایی با انواع آن در ادامه مطالعه خواهید کرد. نحوه کوبیدن میله ارت و نصب آن حال که نحوه کوبیدن میله ارت را فراگرفتهاید شاید برای شما جالب باشد که با نحوه نصب میله ارت نیز آشنا شوید:
معمولاً در جایی نصب میشود که از تردد افراد و وسایل نقلیه دور باشد. همچنین، محل نصب میله ارت باید در جایی باشد که امکان دسترسی به آن برای تعمیر و نگهداری وجود داشته باشد. میله ارت به روشهای مختلفی میتواند نصب شود. یکی از روشهای نصب میله ارت، روش کوبیدن است. در این روش، میله ارت را به صورت عمودی در زمین فرو می کنند که پیشتر برای شما توضیح دادیم. روش دیگر نصب میله ارت، روش حفاری است. در این روش، یک حفره در زمین حفر میکنند و میله ارت را در آن قرار میدهند. مراحل نصب میله ارت به روش کوبیدن را توضیح دادهایم حال میخواهیم نحوه نصب میله ارت به روش حفاری را یاد بگیریم. مراحل نصب میله ارت به روش حفاری به شرح زیر است:
- محل مناسب برای نصب میله ارت را انتخاب کنید.محل نصب میله ارت باید در جایی باشد که از تردد افراد و وسایل نقلیه دور باشد. همچنین، محل نصب میله ارت باید در جایی باشد که امکان دسترسی به آن برای تعمیر و نگهداری وجود داشته باشد.
- زمین محل نصب میله ارت را حفر کنید.حفره باید حداقل 2.5 متر عمق داشته باشد.
- میله ارت را در حفره قرار دهید. میله ارت باید به طور عمودی در حفره قرار گیرد.
- حفره را با خاک پر کنید.خاک را به آرامی فشار دهید تا میله ارت محکم شود.
- سیم ارت را به میله ارت وصل کنید. سیم ارت را به میله ارت جوش دهید یا از بست استفاده کنید.
جمعبندی
در این مقاله به طور کامل با نحوه کوبیدن میله ارت آشنا شدیم. نصب میله ارت هم به روش عمودی در زمین انجام میشود هم به صورتی که یک حفره در زمین حفر میکنند و میله ارت را در آن قرار میدهند. از مراحل نصب میله ارت میتوان به این موارد اشاره کرد: انتخاب محل مناسب میله ارت، حفر کردن زمین محل نصب میله ارت، قرار دادن میله ارت در حفره، پر کردن حفره با خاک، وصل کردن سیم ارت به میله ارت. به همین سادگی نصب میله ارت انجام میشود.