مجله لوکس/اصفهان ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی در کنار توجه جدی به جلوگیری از قطع بیشتر درختان و حمایت از محیط زیست و طبیعت، از اهداف مرکز مبادلۀ شهروند برای گسترش این اهداف است.
این بخشی از صحبتهای اکبر جوانبخت، کتابدار کتابخانۀ «میرداماد و تخصصی حقوق» دربارۀ «مرکز مبادلۀ شهروند» است؛ مرکزی که خدمات مهم و ارزندهای در اختیار شهروندان اصفهان قرار میدهد اما شاید برای برخی از مردم این شهر هنوز با آن آشنایی نداشته باشند.
اکبر جوانبخت، کارشناس کتابداری کتابخانۀ «میرداماد و تخصصی حقوق» در گفتوگو با مجله لوکس و دربارۀ پیشینۀ «مرکز مبادلۀ کتاب شهروند» گفت: مرکز مبادلۀ کتاب شهروند که در کتابخانۀ «میرداماد و تخصصی حقوق» قرار دارد، پنجم شهریورماه ۱۳۹۷ شمسی افتتاح شد. موضوعی که ادارۀ کتابخانهها را به سمت بنیان این مرکز هدایت کرد، حجم فراوان کتابهای اهدایی و رسیده به کتابخانه بود. در واقع، شهروندانِ بسیاری بودند که علاقه داشتند کتابهای خواندهشدۀ خود را به این مرکز هدیه بدهند.
او ادامه داد: همین حجم بسیار زیاد کتاب اهدایی، مقدمۀ گشایش مرکزی موسوم به مبادلۀ کتاب شهروند در کتابخانۀ «میرداماد و تخصصی حقوق» شد. این مرکز با ۱۰هزار جلد کتاب فعالیت خود را آغاز کرد، اما اکنون در سال ۱۴۰۲ شمسی دارای حدود ۲۰هزار جلد و بنا بر ماهیت خاص مرکز، مدام در حال کم و زیاد شدن است. این کتابها در دو بخش مرجع و غیرمرجع دستهبندی میشوند.
کارشناس کتابداری کتابخانۀ «میرداماد و تخصصی حقوق» به موضوعات کتابهای مرکز نیز اشاره و خاطرنشان کرد: بخش مبادله، کتابهای متنوعی دارد که در حوزههای متعددی به نیاز جامعۀ کتابخوان اعم از مردم عادی یا پژوهندگان پاسخ میدهد. در یک نگاه کلی میتوان گفت موضوعات شامل فلسفه، منطق، روانشناسی، دین اسلام، اقتصاد، سیاست، جامعهشناسی، حقوق، زبان، ریاضیات، فیزیک، شیمی، نجوم، پزشکی، مهندسی، کشاورزی، خانهداری، تغذیه، هنر، شعر، داستان، تاریخ و جغرافیا است.
وی همچنین در خصوص مهمترین اهداف مرکز اینگونه توضیح داد: ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی هدفی بسیار مهم است که مرکز مبادله برای گسترش آن تلاش میکند. در واقع دیگر، کتابهای خوانده شده در منازل خاک نمیخورد و فرصتی فراهم میآید که یک کتاب را افراد بیشتری مطالعه کنند. مبادلۀ کتاب به معنی گردش دائمی کتاب در شهرمان است. در ضمن، ما اهداف دیگری هم داریم که بیتردید مهمترینش جلوگیری از قطع بیشتر درختان و حمایت از محیط زیست و طبیعت است.
جوانبخت که از سال ۱۳۸۵ شمسی تاکنون در حوزۀ کتاب و کتابداری فعال است، تصریح کرد: گردش کتابها در جامعه از بعد اقتصادی نیز بسیار اهمیت دارد. در حال حاضر، بیشتر خانوادهها از قیمت بالای کتاب گلهمند هستند و این طرح مبادله میتواند مطالعۀ کتاب را برای افراد بهطور رایگان میسر کند.
این کتابدار در توضیح این مسئله که ما شهروندان اصفهان چگونه میتوانیم از این طرح استفاده کنیم، اظهار کرد: شهروندان میتوانند هر کتابی را که مطالعه کردهاند و دیگر به آن نیازی ندارند، به بخش مبادلۀ کتاب «میرداماد و تخصصی حقوق» بیاورند. این کتابخانه در چهارراه وکلا در ابتدای خیابان نیکبخت واقع و در روزهای زوج از ساعت ۱۴ تا ۱۹ در خدمت دوستداران کتاب است. قابلذکر است که کارشناس کتابخانه کتابهای اهدایی را از نظر ارزش محتوایی، جدید یا قدیمیبودن بررسی میکند.
وی تأکید کرد: کتاب اهدایی باید کیفیت ظاهری مناسبی داشته باشد. شهروندان پس از اهدای کتاب، بهراحتی میتوانند کتابهای دیگری را که مدنظرشان است از قفسههای مرکز مبادله انتخاب کنند و همراه ببرند. بهعلاوه اینکه برای اطلاعات بیشتر میتوانند با شمارههای ۳۶۶۲۱۱۰۰ و ۳۶۶۲۱۲۰۰ تماس بگیرند.
جوانبخت که از دانشآموختگان دانشگاه اصفهان و رشتۀ «کتابداری و اطلاعرسانی» است به فعالیتهای جنبی مرکز مبادله نیز اشاره و تشریح کرد: اهدای کتاب به مناطق محروم، مراکز حمایتی و بهزیستی، مراکز نظامی، ارگانهای مختلف دولتی و غیردولتی، مساجد، مراکز آموزشی از جمله دبستانها و دبیرستان بخشی دیگر از فعالیتهای این مرکز است. بهمنظور دریافت این خدمات باید مکاتبات اداری لازم با مدیرعامل سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان صورت گیرد.
انتهای پیام