محققان دانشگاه توهوکو و کالج ناگائوکا تحقیقاتی انجام دادند که نشان میدهد قابلیتهای تصمیم گیری قارچها به خصوص توانایی شان برای ناوبری در فضاهای اطراف رابررسی کرده اند.
به گزارش خبرگزاری آنا، محققان دانشگاه توهوکو و کالج ناگائوکا برای پاسخ به این سوال که ارگانیسمی بدون مغز میتواند نشانههای هوشمندی را نمایش دهد یا خیر، تحقیقاتی انجام دادند. آنها قابلیتهای تصمیم گیری قارچها به خصوص توانایی شان برای ناوبری در فضاهای اطراف رابررسی کرده اند.
هرچند ممکن است این کانسپت تخیلی به نظر برسد، اما هوشمندی نیاز به مغز نداردو این امر یک پدیده واقعی حتی در ارگانیسمهایی به سادگی یک قارچ نیز است. یو فوکاساوا از دانشگاه توهوکو در این باره میگوید: قابلیتهای قارچ شما را شگفت زده میکند. این جانداران حافظه دارند، میتوانند بیاموزندو حتی تصمیم بگیرند. درواقع تمایز آنها در شیوه حل مشکلات در مقایسه با انسان خارق العاده است.
این تحقیق چگونگی آنکه یک قارچ مخرب چوب نسبت به تنظیمات فضایی فضایی چوب واکنش نشان میدهد را بررسی کرد. محققان بلوکهای چوب را در دو حالت (به شکل دایره و به شکل صلیب) قرار دادند. اگر قارچ فاقد قابلیت تصمیم گیری بود به طور متوازن از یک نقطه مرکزی و بدون توجه به موقعیت بلوکهای چوبی رشد میکرد. اما محققان شاهد رفتار پیچیده تری بودند.
شبکه میسلیوم قارچ در حالتی که بلوکهای چوبی به شکل صلیب قرار گرفته بودند، رشد خود را به سمت چهار بلوک خارجی متمرکز کرد. محققان فرض کردند که این بلوکها بهعنوان یک ایستگاه عمل میکنند و قارچها را تشویق میکنند تا ارتباطات قویتری ایجاد کنند تا مناطقی را برای جستجوی غذا در آینده ایجاد کنند. این استراتژی تضمین میکند که قارچها میتوانند به طور موثر دامنه خود را گسترش دهند و منابع بیشتری را جمعآوری کنند.
از سوی دیگر در قارچها در شکل دایره وار به طور متوازن در تمام بلوکها گسترش یافتند، اما مرکز دایره دست نخورده باقی ماند. محققان با توجه به این رفتار معتقدند قارچ تشخیص میدهد هیچ مزیتی در تمرکز رشد در منطقهای که قبلاً پرجمعیت بود وجود ندارد و در عوض منابع آن را در جاهای دیگر بهینه کردند.
این یافته نشان میدهد قارچ نه تنها میتواند درباره محیط اطلاعات جمع آوری کند، بلکه قادر است الگوهای رشد خود را مطابق آن تنظیم کند.
تحقیق مذکور به شواهدی میافزاید که نشان میدهد ارگانیسمهای بدون مغز نوعی از هوشمندی را در خود دارند.