یک کارشناس بازار سرمایه گفت: نقش دهی به بخش خصوصی جهت حضور در تجارت نفت ایران یک مزیت بزرگ عرضه نفت در بورس از طریق گواهی سپرده کالایی نفتی است که علاوه بر مدیریت نقدینگی بازار، امکان هدایت آن به سمت پروژههای بزرگ توسعهای صنعت نفت و گاز وجود خواهد داشت.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری مجله لوکس، در طرح گواهی سپرده کالایی نفتی، تمهیدات خاصی اندیشیده شده است تا بیشترین جذابیت برای سرمایه گذاران ایجاد شود. تعریف سررسیدها به صورت 36 ماهه، امکان رول اور، عدم دریافت هزینه انبارداری در 18 ماهه اول و موارد اینچنینی از جمله مزیت هایی است که برای این گواهی ها در نظر گرفته شده است.
دست اندرکاران بورس کالایی به شناسایی گره های سیاست گذاری در این طرح پرداخته و تلاش کرده اند آن ها را برطرف کنند. با در نظر گرفتن این امکانات، بخشی از ریسک ها پوشش داده شده است تا معامله گران بیشتری به آن ورود کنند.
به زعم کارشناسان، تسویه ریالی با بهای روز ارز به نفع سرمایه گذاران است و می تواند تا حدی ریسک سرمایه گذاران را پوشش دهد. به طوری که حتی اگر قیمت نفت کاهش پیدا کند، باز سرمایه گذاران یک پله دیگر به نام قیمت ارز دارند که می تواند ریسک آن ها را پوشش دهد. این سازوکارها به نفع سرمایه گذاران است و می تواند به عنوان مشوقی برای سرمایه گذاری در گواهی سپرده کالایی نفتی عمل کند. امیدواریم این مشوق ها بتوانند اثرگذاری لازم را داشته باشند و اشخاص حقوقی بزرگ، مورد اعتماد و کاربلد به این حوزه ورود کنند.
محمد خبری زاد، کارشناس بازار سرمایه در گفت وگو با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری مجله لوکس با اشاره به این موضوع که گواهی سپرده کالایی مزیت ورود مشتریان جدید را به بازار آن کالا دارد، اظهار داشت: تولیدکننده کالایی که در قالب گواهی سپرده عرضه می شود، می تواند تأمین مالی داشته باشد و به جمع آوری نقدینگی از بازار بپردازد. با توجه به رونقی که الان گواهی های سپرده در بازار سرمایه دارند، می توانیم بگوییم که گواهی سپرده نفتی کالایی یک طرح برد-برد برای دولت و سرمایه گذاران است.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: گواهی های سپرده کالایی نفتی می توانند به ایجاد مبادی صادراتی جدید برای نفت بپردازند. حضور فعال بخش خصوصی در حوزه تجارت انرژی کشور قطعا به گسترش بازارهای صادراتی کشور و همچنین خنثی کردن تحریم ها منتج خواهد شد. نقش دهی به بخش خصوصی جهت حضور در تجارت نفت ایران یک مزیت بزرگ عرضه نفت در بورس از طریق گواهی سپرده کالایی نفتی است که علاوه بر مدیریت نقدینگی بازار، امکان هدایت آن به سمت پروژههای بزرگ توسعهای صنعت نفت و گاز وجود خواهد داشت.
خبری زاد یادآوری کرد: یکی از مزیت های مهم گواهی سپرده نسبت به اوراق دیگر این است که در این طرح، کالا در انبار موجود است و ما نسیه فروشی نمی کنیم. اوراق سلف یک نوع آینده فروشی بود که در آن سود سرمایه گذاران بر مبنای تغییر قیمت آن محصول تغییر نمی کرد و یک سقف سود ثابت وجود داشت. اما در گواهی سپرده کالایی نفتی، سرمایه گذاران از نوسانات قیمت نفت منتفع یا متضرر می شوند.
وی در ادامه گفت: در طرح های گواهی سپرده کالایی معمولاً از روز اول هزینه انبارداری گرفته می شود. البته این هزینه خیلی زیاد نیست. اما اینکه در طرح گواهی سپرده کالایی نفتی گفته شده است که در 18 ماهه اول هزینه انبارداری صفر است، می تواند مشوقی برای سرمایه گذاران باشد. هر چقدر جذابیت های طرح را افزایش دهیم و ریسک ها را پایین بیاوریم و از اعمال محدودیت ها برای بخش خصوصی پرهیز کنیم، طرح با موفقیت بیشتری پیش خواهد رفت.
این کارشناس همچنین گفت: گواهی های سپرده اگر طوری ارائه شوند که استقبال زیادی از آن ها صورت بگیرد، می توانند به عنوان یک ابزار قیمت گذاری و کشف قیمت هم عمل کنند. به طور مثال، در خصوص گواهی سپرده سکه طلا کشف قیمت صورت می گیرد. به طوری که قیمت سکه در بازار آزاد از قیمت گذاری آن در گواهی سپرده این کالا پیروی می کند.
انتهای پیام/