عمومیکسب و کار برتر

بهترین عایق صوتی دیوار

پیشرفت تکنولوژی ، توسعه شهرنشینی و بسیاری از موارد دیگر موجب شده است که این روزها با انبوهی از صداها در ساعات مختلف شبانه روز روبرو باشیم. برخی از این صداها قابل تحمل و برخی دیگر غیر قابل تحمل هستند به طوری که علاوه بر اثرات روانی ، برهم زدن ساعات استراحت و برهم زدن تمرکز کاری  می توانند حتی موجب آسیب فیزیکی به سیستم شنیداری انسان نیز شوند. در این بین شاید عقلانی ترین روش برای کنترل این حجم از صداهای مزاحم ، عایق کاری ساختمان ( ایزوله صوتی ) فضای زندگی یا محل کار و یا هر فضای دیگر می باشد. و این امر موجب می شود که این سوال مطرح شود که “بهترین عایق صدا” چیست. مطرح شدن این سوال موجب می شود طیف وسعی از عایق ها مختلف نظیر پشم شیشه ، انواع فوم ، دیوارپوش ها مختلف و… به ذهنمان برسد و شاید اگر از یک فرد متخصص تر در زمینه مصالح ساختمان نیز سوال کنیم او نیز چند عایق مختلف را معرفی کند.

با وجود این موارد در این مقاله سعی می کنیم توضیحاتی در مورد بهترین انواع عایق صوتی و روش های عایقکاری صوتی بدهیم و چند مورد از بهترین عایق ها صوتی را بسته به نوع کاربرد معرفی کنیم.

جهت خرید و آگاهی از آخرین قیمت های محصولات عایق کاری و نیز دریافت مشاوره خدمات می توانید با شماره تماس 09121454305 در ارتباط باشید.

عایق ها صوتی چگونه عمل می کنند؟

اگر بخواهیم در مورد مکانیسم عمل عایق ها صوتی  مطلب بنویسیم شاید باید تمام نظریات فیزیک صوت را با فرمول های ریاضیاتی اینجا مطرح کنیم. البته نگران نباشید چون قصد چنین کاری نداریم . چرا که این موضعات از حوصله این مقاله خارج است و نیاز به نوشتن چندین کتاب توسط متخصصین و اساتید دانشگاه دارد. ما سعی می کنیم فقط مطالب کاربردی تر را اینجا توضیح دهیم تا درک آسانی داشته باشد.

به طور کل متریال ها و مواد مختلفی برای عایقسازی صدا و ایزوله صوتی وجود دارد که هر کدام اثرات مختص به خود را بر روی فرکانس ها صوتی مختلف دارند. از جمله این مواد می توان به مواردی نظیر پشم سنگ ، پشم شیشه ، فوم هایی نظیر فوم الاستومری ، فوم پلی اتیلن و حتی یونولیت ، انواع نمد ، ابر و اسفنج ( که خود نوعی فوم هستند ) و… اشاره کرد. این مواد تفاوت ها و شباهت های مختلفی به هم دارند ولی زمانی که بخواهیم آن ها را به عنوان عایق صوتی انتخاب کنیم یکی از موارد مهم که باید در مورد آن ها دقت شود نوع سلول بندی این مواد است.

برخی از فوم ها و عایق ها به اصطلاح سلول باز هستند . عایق صدا سلول باز عایقی است که متریال آن به صورت سلول باز است در نتیجه این نوع عایق ها معمولا جذب خوبی دارند و فرکانس ها صوتی به داخل آن ها نفوذ می کنند . در این حالت انرژی صوت که به صورت مکانیکی است در داخل سلول بندی ها عایق تقلیل می یابد ( با تبدیل شدن به انرژی حرارتی ) و در نتیجه از شدت صوت کاسته می شود. در مقابل این عایق سلول باز ، عایق سلول بسته قرار دارد این نوع عایق صدا با توجه به نوع سلول بندی خود موجب می شود امواج صوتی کمتر به داخلش نفوذ کنند و در نتیجه به عنوان یک جلوگیری کننده از انتقال صدا عمل می کنند. البته مکانیسم ها بینابینی و یا مکانیسم ها  دیگری در متریال ها مختلف عایق نیز وجود دارد که با توجه به نامتداول بودن آن عایق ها از توضیح آن ها خودداری می کنیم.

اگر بخواهیم چند مورد عایق سلول باز نام ببریم می توانیم به پشم سنگ ، ابر ریباند ، ابرهای آکوستیک پلی یورتان ، انواع فوم آکوستیک ( پلی یورتان ) ، نمد و… می توانیم اشاره کنیم. اگر چند مثال در مورد عایق ها سلول بسته نیز بخواهیم مثال بزنیم می توانیم به فوم پلی اتیلن ، فوم ای وی ای ، یونولیت و فوم الاستومری ( الاستومری معمولا نیمه بسته است ). می توانیم اشاره کنیم. 

کدام عایق صوتی  مناسبتر است؟

تا اینجا متوجه شدیم که عایق ها صوتی بر چه اساسی کار می کنند. ولی حالا مسئله اینجاست که در بین عایق های سلول باز و سلول بسته کدام بهترین عایق صدا است. پاسخ این سوال می تواند متفاوت باشد.

به عنوان مثال  گاهی ما نیاز به یک پنل جاذب داریم و هدف ما کمتر در مورد ایزوله صوتی و تمرکزمان بر روی کیفیت صدا در محیط است.  معمولا چنین پنل هایی که به نام پنل آکوستیک هم شناخته  می شود در محیط های استودیویی به منظور افزایش کیفیت صدا ، فضاهایی که مشکل پیچش صدا و همهمه دارند ( مانند رستوران ها ، کافی شاپ ها ، سالن ها انتظار )  و…. مورد استفاده قرار می گیرند . در این حالت باید از متریال های سلول باز مانند ابرهای آکوستیک استفاده نمود ( مثل فوم هرمی یا شانه تخم مرغی ).

ولی در اکثر موارد مشکل نه پیچش صدا و اکو شدن ، بلکه مشکل جلوگیری از انتقال صدا از یک محیط به محیط دیگر یا از یک طرف دیوار مشترک به طرف دیگر است. در این موارد معمولا عایق سلول باز  به تنهایی پاسخگو  نیست و در اکثر مواقع بسته به حجم صدا استفاده ترکیبی از ۲ یا چند عایق سلول باز و سلول بسته توصیه می شود. تا بتوان به حداکثر صداگیری بهینه دست یافت.

همانطور که در بالا نیز شرح دادیم عایق ها سلول باز و سلول بسته تنوع وسیعی دارند. حالا این سوال مطرح می شود کدام عایق سلول باز و سلول بسته را باهم ترکیب کنیم تا بهترین نتیجه را دریافت و به بهترین عایق صدا دست یابیم. . پاسخ این سوال بستگی به موارد مختلفی دارد. به عنوان مثال حجم صدا ، نوع دیوارها ، وضعیت ایمنی ، نوع نمای مد نظر و…. است.

به عنوان مثال برای عایقکاری یک دیوارمشترک سالن پذیرایی معمولا استفاده از فوم آکوستیک شانه تخم مرغی  به عنوان عایق سلول باز با توجه به نمای آن ها چندان قابل توصیه نیست. از سوی دیگر ترجیح می دهیم عایق نیز کندسوز یا نسوز باشد تا ایمنی رعایت شود در این حالت استفاده ترکیبی از پشم سنگ و فوم الاستومری توصیه می شود. اما مشکل دیگری نیز وجود دارد و آن حساسیت زا بودن پشم سنگ است. در نتیجه روی پشم سنگ حتما باید با کناف یا دیوارپوش یا ام دی اف یا رابیتس گچ پوشانده شود تا هم نمای زیبایی برای سالن پذیرایی ما ایجاد شود و هم از ریزش پشم سنگ و ایجاد حساسیت جلوگیری کند.

ساختمان | عایق صوتی

اما به عنوان مثال  در حالت دیگر در فضایی غیر مسکونی که  نمای کار برای ما مهم نیست و مشکل ایمنی و حریق هم وجود ندارد ( فضای ما خطر آتش سوزی ندارد )  و قصد نداریم هزینه زیاد هم برای نصب و اجرا بکنیم  و حجم صدا هم چندان زیاد نیست و ما قصد داریم از انتقال صدا از داخل یک محیط به بیرون جلوگیری کنیم. در این حالت یکی از راهکارها ساده و موقتی می تواند ترکیب فوم پلی اتیلن قطر بالا با فوم تخم مرغی قطر بالا باشد تا بتوان تاحدی از انتقال صدا به بیرون جلوگیری نمود.

مثال ها و متریال ها مختلف و روش های عایقبندی متنوعی وجود دارد که توضیح دادن همه آن ها شاید از حوصله این بحث خارج باشد. ولی به طور کلی شاید بتوان گفت بهترین عایق بسته به شرایط ما می تواند متفاوت باشد. البته برخی از انواع عایق صوتی در بازار در میان سایر عایق ها سرآمدتر هستند که در ادامه به معرفی برخی از آن ها می پردازیم. 

این یک مقاله آموزشی از سلسله مقالات آموزشی پارت فوم آکوستیک است. برای مشاهده و خرید انواع محصولات ذکر شده در این مقاله می توانید به  صفحه  پارت  فوم مراجعه فرمایید. همچین برای سفارش هریک از انواع پنل آکوستیک و عایق صوتی  و مشاوره می توانید به صفحه ما مراجعه فرمایید. “

معرفی برخی از بهترین انواع عایق صدا

۱فوم آکوستیک به منظور کنترل صدا

فوم آکوستیک یکی از انواع پنل آکوستیک است که این روزها بسیار پرکاربرد شده است.  فوم های آکوستیک از ابر سلول باز پلی یورتان تولید می شوند و در اشکال مختلف نظیر فوم آکوستیک شانه تخم مرغی ، فوم هرمی ، فوم فلکسی ، پنل آکوستیک ام دی و غیره در بازار موجود می باشند. این پنل ها بیش از آنکه عایق صوتی باشند به منظور تنظیم فرکانسی در محیط و حذف ریورب صدا به ویژه در استودیو ها مورد استفاده قرار می گیرند. بعلاوه در محیط هایی که مشکل همهمه ، اکو شدن صدا و پیچش صدا وجود دارد نیز قابل استفاده اند. انواع بیس ترپ اینگونه پنل ها نیز به منظور کاهش فرکانس ها پایین و کاهش هوم در یک محیط قابل استفاده هستند.

البته برخی انواع این پنل ها آکوستیک ( به عنوان مثال فوم شانه تخم مرغی و فوم هرمی )  در ترکیب با عایق ها سلول بسته ( نظیر پلی اتیلن و فوم الاستومری ) می تواند گاهی نقش عایق صوتی را نیز ایفا نمایند. به ویژه در زمان هایی که نیاز به یک عایق با هزینه پایین و بدون نیاز به پیچیدگی های نصب و  بدون نصاب نیاز داشته باشیم. البته در استفاده از این پنل ها به عنوان آکوستیک و عایق صوتی باید دقت نمود که این پنل ها نسوز نیست و نباید در معرض شعله حرارت و در فضاهایی که خطر آتش سوزی دارند نصب شوند. 

۲پشم سنگ به عنوان عایق ضد صدا

پشم سنگ یکی از انواع قدیمی و پرکابرد برای  عایق صوتی و آکوستیک است. این محصول از کنار هم قرار گرفتن الیاف مواد معدنی ساخته می شود و همین ساختار موجب می شود پشم سنگ بتواند نقش یک عایق سلول باز را داشته باشد. یکی از ویژگی ها مهم پشم سنگ نسوز بودن آن است که این امر موجب می شود برای مکان هایی که نیاز به ایمنی بیشتر در برابر حریق دارند قابل توصیه باشد.

ترکیب پشم سنگ با قطر و تراکم بهینه ( تراکم مناسب براساس فرکانس ها موجود در محیط  ) با فوم های سلول بسته با ضخامت و تراکم بهینه ( نظیر فوم الاستومری ، پلی فوم و حتی گاهی اوقات یونولیت فشرده )  معمولا می تواند یک عایق صوتی مناسب را ایجاد نماید. البته باید دقت داشت پشم سنگ اگرچه یک عایق صوتی نسبتا خوب است ولی معایبی نیز دارد و از جمله این معایب حساسیت زا بودن آن ( ایجاد خارش )، نیاز به نصاب برای نصب و نیاز به شاسی کشی ، نیاز به روکش دایمی و مقاوم روی آن ( مانند کناف یا ام دی اف ) می باشد. 

ویدیو برسی عایق های صوتی در youtube

۳عایق الاستومری به منظور کاهش صدا

اگر به دنبال به روزترین انواع عایق باشیم مسلما عایق صوتی الاستومری  یکی از جدیدترین انواع آن است که هم نقش حرارتی و هم نقش صوتی دارد. کندسوز بودن ، تراکم مناسب و ضخامت کم این عایق موجب شده است که فوم الاستومری خیلی زود جایگزین بسیاری از عایق های قدیمی تر شود. عایق الاستومری از متریال سلول بسته ( نیمه بسته ) است. این امر موجب می شود این نوع فوم بتواند در کنار عایق ها سلول بازی نظیر فوم ها آکوستیک ، پشم سنگ و ابر ریباند و حتی نمد بتواند یک ترکیب عایق صوتی مناسب به منظور ایزوله صوتی را ایجاد نماید و بتواند تا حد مناسبی از انتقال صدا در این ترکیب جلوگیری نماید. اگر بخواهیم از معایب این عایق نام ببریم شاید فقط بتوانیم به قیمت بالاتر آن نسبت به سایر عایق ها اشاره کنیم. 

۴فوم پلی اتیلن به منظور ایجاد ایزوله صوتی 

فوم پلی ایتلن از انواع پرکاربرد فوم می باشد. این فوم گستره ای از استفاده را دارد که یکی از کاربردها آن به عنوان عایق است. اگرچه فوم پلی اتیلن بیشتر نقش عایق برودتی را در میان عایق ها دارد ولی گاهی اوقات در ضخامت های بیشتر و در ترکیب با عایق هاd سلول باز ( نظیر فوم آکوستیک ، ابر ریباند ، نمد و پشم سنگ )می تواند نقش عایق صوتی را نیز ایفا نماید. ارزان بودن و ساختار سلولی مناسب از جمله ویژگی های فوم پلی اتیلن است . این در حالی است که نسوز نبودن و نیاز به ضخامت بالا از جمله معایب این فوم به عنوان عایق صوتی است. 

دکمه بازگشت به بالا