انواع قالب فلزی بتن

قالب فلزی بتن یکی از تولیدات تبریز صنعت می باشد که با توجه به کیفیت بالا ساخت و هزینه مناسب توانسته رضایت مشتریان خود را برآورده سازد. به طور کلی یک سازه موقت می باشد که از جنس فلز، چوب، آجر و … می باشد. در صنعت ساخت و ساز برای حفظ بتن تا زمانی که سخت شده و به مقاومت لازمه و کافی برسد از قالب بتن استفاده می شود.

ساختمان

قالب بتن از اجزایی همانند بدنه ، حایل ، پشت بند و … تشکیل میابد. همان طور که بیان شد قالب بتن از جنس و انواع مختلفی می باشد که انتخاب نوع قالب در زمان اجرا و هزینه پایانی پروژه تاثیر گذار می باشد. برای قالب بندی فونداسیون ، بهتر است از قالب فلزی بتن استفاده شود زیرا نسبت به سایر روش ها از استحکام و سطح شاقولی مناسب تری برخوردار است. همچنین در پروژه هایی با عمق پی زیاد و یا سطح قالب بندی فونداسیون کم می باشد استفاده می شود. برای اطلاعات بیشتر در زمینه انتخاب قالب بتن فلزی مناسب با در تماس باشید.

بعد از انتخاب قالب بتن مورد نظر و استقرار آن در محل مورد نظر باید آنها را با دقت بررسی نمود و درزهایی که احتمالا باعث بیرون زدن بتن می شود را پر نمود. مواردی دیگری نیز وجود دارد که رعایت نکردن آنها می تواند موجب خسارت زدن به پروژه شود که در ادامه به مواردی اشاره می کنیم.

تراز بتن ریزی باید دقیقا تنظیم شود زیرا عدم دقت در این مورد می تواند باعث پر شدن یک قسمت و خالی ماندن قسمت دیگر شود. عملیات قالب بندی بتن باید توسط نیروی فنی مجرب و کارآزموده ای انجام شود. قطعات قالب باید با دقت بالا نصب شوند. تكيه‌گاه مناسب زير پايه‌های اطمينان و كافی بودن مهاربندی پايه‌های اطمينان از دیگر موارد حائز اهمیت می باشد.

قالب فلزی چیست؟

بیشتر افرادی که می‌خواهند با سازه های بتنی و قالب بندی آن ها آشنا شوند برایشان این سوال ایجاد می شود که قالب فلزی بتن چیست؟ در جواب این سوال باید نکاتی را در خصوص سازه های بتنی مطرح کنیم. همانطور که می دانید امروزه سازه های بتنی گسترش زیادی پیدا کرده اند زیرا مزایای زیادی دارند. استحکام و مقاومت فوق العاده‌ بالای آن ها از جمله مزیت های این سازه ها می باشد که در عصر حاضر مورد استفاده ی اکثر افراد متخصص در این زمینه قرار گرفته است. ساخت و ساز این سازه های بتنی نیازمند قالب های مختلفی است که انواع مختلف این قالب ها در بازار موجود است و قالب فلزي بتن یکی از انواع با دوام، مقاوم و رایج آن ها می باشد.

در حقیقت جهت ساخت يك سازه بتن مسلح، بايد بتن تازه در قالب بتن فلزی یا انواع دیگر قالب بتن ها ریخته شود، تا بعد از پر شدن تمام حجم قالب، بتن به شكل مورد نظر در آيد. از آنجایی که یکی از مهم ترین و عمده ترین گام ها در احداث سازه های بتنی، انجام فرایند قالب بندی است، مجری یا پیمانکار سازه های بتنی باید کاملا در جریان امور و فعالیت های مربوط به قالب بندی، از ابزار گرفته تا مشخصات و روش های اجرایی قرار داشته باشد. همچنین پس از استقرار قالب بتن در محل مورد نظر باید از آن ها بازدید کرد و درزهایی که احتمالا باعث بیرون زدن شیره‌ی بتن خواهند شد را شناسایی و ترمیم کرد.

همچنین یکی از مهم ترین متریال مصنوعی که در ساخت و ساز ساختمان ها و بناها کاربرد بسیار زیادی دارد، بتن می‌باشد. این ماده از سال ها پیش در امور ساختمانی و اتصالات بناها مورد استفاده قرار می‌گرفته و همچنین به دلیل مقاومت بالای آن تا به امروز بعنوان یکی از رایج ترین و کاربردی ترین متریال ها در امور ساختمانی شناخته می‌شود.

بتن از موادی مانند آهک و سیمان تشکیل شده و از آن برای فعالیت های ساختمانی استفاده می‌شود. یکی از ویژگی های مهم و رایج بتن محکم بودن آن می باشد. بتن مقاومت و استحکام فوق العاده بالایی در برابر فشار دارد که همین ویژگی باعث شده جزو مهم ترین مواد برای استفاده در ساخت و ساز بنا ها و ساختمان ها محسوب شود.

لازم به ذکر است که تمام فعالیت های بتن ریزی، نیازمند قالب بندی و آرماتور گذاری است. در واقع برای ساختن یک سازه‌ی بتن آرمه، ابتدا باید بتن خمیری در قالب هایی ریخته شود و بعد از اینکه حجم کامل قالب ها توسط بتن خمیری پر شد و به بالاترین درجه‌ی استحکام و سفتی خود رسید از قالب جدا کرد. جالب است بدانید که بخش اعظم ساخت و ساز یک سازه را قالب گذاری آن تشکیل می‌دهد پس طبیعتا قالب گذاری، بخش عمده ا‌ی از هزینه های ساخت و ساز اسکلت های بتنی را به خود اختصاص می‌دهد.

قالب های بتن انواع مختلفی دارند که عبارتند از:

  • قالب های چوبی
  • قالب فلزی
  • قالب آجری

برتری های قالب فلزی بتن در مقابل قالب چوبی

  • صرفه اقتصادی بیشتر به دلیل عدم نیاز به مواد وارداتی
  • تمیز ماندن محیط کار
  • برپا کرد و جمع کردن سریع قالب ها
  • عمر زیاد
  • مقاومت و عدم احتراق
  • ایجاد سطح صاف برای بتن ریخته شده در قالب
  • کم کردن مدت عملیات اجرایی به علت پیش ساخته بودن قطعات
  • امکان تغییر فوری طرفیت و مقاومت آن ها

اندازه ی استاندارد قالب فلزی

ابعاد این قالب ها حتما باید مضربی از عدد 5 باشد البته نیازی به از پیش سفارش کردن آن نیست زیرا به راحتی می توان از بازار تهیه کرد. سطح قالب بتن فلزی از ورق آهن سیاه به قطر 3 میلی متر تشکیل شده است. جالب است بدانید که یک قالب فلزی به وسیله ی تسمه هایی از ورقی به قطر 3 یا 4 میلی متر تقویت می‌شود که این موضوع به میزان بارهای وارد بر آن بستگی دارد.

انواع مختلف قالب فلزی

قالب های فلزی بتن انواع مختلفی دارند که براساس نوع کار و فعالیت ساخت و ساز، مورد استفاده قرار می‌گیرند. در زیر به چند مورد از انواع سازه های بتنی فلزی اشاره خواهیم کرد.

  • قالب فلزی لبه 5
  • قالب فلزی لبه 6
  • قالب فلزی جدول
  • قالب فلزی تیرچه
  • قالب فلزی گرد
  • قالب فلزی ستون دو تکه
  • قالب فلزی ستون چهار تکه

نکات مهم در مورد انتخاب قالب فلزی

  • از نکات مهم در استفاده از قالب فلزی، توجه به تمیزی، یکنواخت بودن و صاف بودن سطح قالب است در غیر اینصورت وقتی بتن ریزی انجام شود، حفره های ریز و درشت در سطح سازه ایجاد شده و موجب ناهموار شدن سازه می‌شود. برای حل این مشکل معمولا عوامل اجرایی، سطح قالب را با روغن چرب می‌کنند.
  • توجه به داغ بودن قالب های فلزی در فصل گرما، جزو نکات مهمی است که باید مدنظر قرار داده شود زیرا این داغ بودن علاوه بر اینکه بر صافی بتن و سازه تاثیر دارد، باعث تغییر رنگ آن نیز می‌شود و کیفیت سازه را پایین می‌آورد. بنابراین حتما باید از خنک بودن قالب در فصل گرما اطمینان داشت.

جنس و انواع قالب فلزی بتن

یکی دیگر از سوالات رایج افرادی که می‌خواهند با سازه های بتنی و قالب بندی آن‌ها آشنا شوند درباره‌ی جنس قالب فلزی بتن می باشد. اصولا این قالب ها در انواع فولادی ساخته می‌شوند. برای اینکه قالب های فلزی محکم و مقاوم باشند و به مرور زمان دچار شکاف نشوند، اصولا بدون درز طراحی و تولید می شوند.
همچنین لازم به ذکر است، قالب های فلزی فولادی که در انوع مرغوب، باکیفیت و مقاوم تولید می‌شوند، توسط روش های مختلفی نظیر گالوانیزاسیون آبکاری می‌شوند و در برابر زنگ زدگی، فرسایش و پوسیدگی مقاومت فوق العاده بالایی دارند.

قالب فلزی بتن برای سنگفرش

قالب های فلزی بتن مورد استفاده برای سنگفرش بهترین گزینه برای اتوبان ها، خیابان، باند های هواپیما ، محوطه بار گیری هواپیما، مناطق تاکسی رو است. مناسب سنگ فرش از فولاد کربن ساخته شده است. قفل های پهلوی قالب فلزی مخصوص کار سنگین در انتهای قالب باعث هموار بودن و صافی جاده ساخته شده به وسیله قالب فلزی می شود.در انواع متنوع سایز ها موجود است.

قالب های فلزی بتن مانع یا حصار:

این قالب های فلزی مخصوص سلیقه های خاص است و از فولاد کربن ضخیم ساخته شده است. قالب فلزی مانع برای فضاهای آزاد و مکان های کوچک طراحی شده است و برای شکل دادن بتن به صورت دلخواه و سفت و سخت با قفل به هم متصل شده اند. هیچ مهار بند فرعی به این قالب فلزی وصل نشده است و در نتیجه برای آمد و شد کارگران مانعی وجود ندارد شکل های مخصوص کار سنگین قالب فلزی دو صفحه در انتها صفحه ی خرپاها پنج گوشه دارد.

قالب فلزی بتن برای آب رو کنار خیابان و جدول :

هر دو این قالب های بتن فلزی با قابلیت جمع شدن می توانند برای هر اندازه ای قابل تغییر باشند.
این قالب ها می توانند با شیار یا بدون شیار در فاصله یک فوت باشند.

قالب های فلزی بتن پیاده رو:

قالب های فلزی پیاده رو طولشان 10 فوت و دارای فرو رفتگی در قسمت میخ چوبی گاوه است. این قالب فلزی از فولاد کربن برای مقاومت و دوام چندبرابر ساخته شده است. این نوع از قالب دارای قابلیت جمع شدن برای راحتی در حمل و نقل و انبار است. برای ساخت سازه محکم و بادوام فقط دو میله چوبی در هر ده فوت نیازمند است.

مزایای ساختمان های فلزی

  1. مقاومت بالا: مقاومت فولاد بالا بوده و نسبت مقاومت به وزن آن از بتن بزرگ تر است . این موضوع در ساختمان های مرتفع و ساختمان هایی که بر روی زمین های سست احداث می شود ، از اهمیت بیشتری برخور دار است . اگر مناطقی تحت نیروی کششی قرار گرفته و بتن مسلح نشده باشد تخریب می شود .
  2. خواص ارتجاعی: به علت همگن بودن فولاد خواص ارتجاعی محاسباتی آن با تقویت بسیار خوبی مصداق عملی دارد . فولاد تا محدوده وسیعی از تنش ها از قانون هوک به خوبی پیروی می کند .
  3. ضریب نیروی لرزه ای: در مسلح به علت وزن بیشتر ضریب نیروی لرزه ای از قالب فلزی بزرگ تر است .
  4. شکل پذیری : یکی از خواص مهم مصالح فلزی شکل پذیری آنها است . فلزات قادرند تمرکز تنش ، نیرو های دینامیکی و ضربه را تحمل کنند ، در حالی که بتن ترد و شکننده است و در مقابل این نیرو ها ضعیف است .
  5. خواص یکنوخت : فولاد در داخل کار خانه و تحت نظارت دقیق تهیه می شود ، به همین خاطر یکنواخت است . این به نوبه خود منجر به صرفه جویی مصالح می شود .
  6. دوام : دوام فولاد بسیار بالا است . اگر از ساختمان های فلزی نگهداری خوبی کنند ، برای سالیان متمادی قابل استفاده خواهد بود .
  7. وزن کم : میانگین وزن اسکلت فولادی 250 تا 390 کیلوگرم در هر متر مربع است و یا 80 تا 130 کیلوگرم در هر متر مکعب است . در حالی که ساختمان های بتنی بین 480 تا 780 کیلوگرم در هر متر مربع یا 160 تا 250 کیلوگرم در هر متر مکعب هستند .
  8. پیوستگی مصالح : قطعات فلزی به دلیل پیوستگی مصالح همگن هستند ولی در قطعات بتنی در هر لرزه به پوشش بتنی روی میلگرد صدمه وارد می شود و ترک بر می دارد و احتمال دارد در پس لرزه یا زلزله بعدی تخریب شود .
  9. اشغال فضا : ساختمان های فلزی از نظر ستون ها ، تیر ها ، ارتفاع و ابعاد کوچک تر از ساختمان های بتنی هستند .
  10. سرعت اجرا : سرعت نصب قطعات فلزی نسبت به قطعات بتنی بسیار بالا است .

معایب ساختمان های فلزی

  1. ضعف در برابر حرارت : مقاومت فلز با افزایش دما کاهش می یابد . اگر دمای اسکلت فلز به حدود 600 درجه سانتی گراد برسد تعادل ساختمان به خطر می افتد .
  2. خوردگی فلز : ساختمان های فلزی در مقابل عوامل جوی دچار خوردگی می شوند و مخارج نگهداری و محافظت آن زیاد است .
  3. تمایل قطعات فشاری به کمانش : با توجه به اینکه تعداد قطعات فلزی زیاد و ابعاد آن کوچک است ، کمانش در آنها زیاد است و این یک نقطه ضعف است .
  4. جوش نا مناسب : استفاده از پیچ و مهره و تهیه قطعات در کار خانه اقتصادی و فنی است . استفاده از جوش برای اتصال قطعات ، مهارت کم جوشکاران ، قدیمی بودن ماشین آلات و گرن بودن هزینه جوش بزرگ ترین ضعف اسکلت های فلزی است .
دکمه بازگشت به بالا