آموزش دف؛ اصول اولیه تا اجرای حرفه ای برای علاقه مندان به سازهای کوبه ای

آموزش دف؛ اصول اولیه تا اجرای حرفه‌ای برای علاقه‌مندان به سازهای کوبه‌ای

آموزش | موسیقی

دف یکی آن از سازهای پرطرفدار در موسیقی ایرانی است. این ساز با صدای دلنشین و خاص خود توانسته در دل خیلی ها جا باز کند. اگر شما هم به یادگیری دف علاقه دارید مهم است که با قسمت ‌های مختلف این ساز آشنا شوید و ضربات و ریتم های اصلی آن را یاد بگیرید. در این مقاله به بررسی صفحه دف و دو ریتم اصلی آن یعنی تم و بک و آموزش دف می ‌پردازیم.

انواع ریتم‌های پرکاربرد در دف‌نوازی

صفحه دف به طور کلی به سه بخش تقسیم می ‌شود: قسمت مرکزی کناره و میانه. هر کدام از این قسمت ‌ها نقش مهمی در تولید صدا دارند. صدای اصلی دف از بخش مرکزی میاد است که نوازنده میتواند که با تغییر زاویه ضربه انواع صداها را ایجاد کند. میانه نیز به عنوان نقطه اتصال بین قسمت ‌های دیگر عمل می ‌کند. برویم به سراغ آشنایی با انواع ریتم در دف ‌نوازی.

ریتم تم

یکی از مهم‌ ترین ضربات و ریتم ها در نوازندگی دف تم است که صدای بم تولید میکند. برای اجرای این ضربه باید شست دست را با قسمت میانی مماس کنید. مچ دست خم میشود و از بند انگشت‌ ها برای زدن ضربه کمک بگیرید. نکته مهم این است که دست نباید منقبض یا شل باشد تا صدای بهتری تولید شود. همچنین پس از زدن ضربه کف دست نباید روی صفحه قرار گیرد تا صدای ساز خفه نشود. با تمرین مداوم میتواند به تسلط بیشتری در اجرای این ضربه برسید و صدای دلنشین ‌تری از ساز خود بیرون بیاورید.

ریتم بک

بر خلاف ریتم تم ریتم بک صدای نازک تولید میکند. برای اجرای این ضربه لازم است با انگشتان خود آشنا شوید. انگشت شست شماره ۱ انگشت اشاره شماره ۲ انگشت میانی شماره ۳ انگشت حلقه شماره ۴ و انگشت کوچک شماره ۵ است. در این تکنیک انگشتان شماره ۳ و ۴ به هم می‌ چسبند و انگشت شماره ۴ روی لبه دف قرار می ‌گیرد. نکته مهم این است که دست نباید خیلی محکم باشد و پس از زدن ضربه انگشتان نباید روی صفحه قرار گیرند.

نکات مهم در انتخاب دف مناسب برای یادگیری

یادگیری دف ‌نوازی اصولاً تجربه ‌ای شگفت ‌انگیز و لذت ‌بخش است اما برای شروع این مسیر هنری انتخاب ساز مناسب اهمیت زیادی دارد. در این بخش به نکات مهمی که باید هنگام انتخاب دف به آن‌ ها توجه کنید را به شما میگوییم.

  1. اندازه و وزن دف

دف ‌ها در سه سایز کوچک متوسط و بزرگ ساخته می‌ شوند. انتخاب سایز مناسب بستگی به جثه قدرت جسمانی و اندازه دست‌ های شما دارد. اگر دست‌ های شما کوچک ‌تر است دف کوچک ‌تر را انتخاب کنید برعکس اگر جثه بزرگ ‌تری دارید دف بزرگ ‌تر می‌تواند گزینه بهتری باشد.

  1. مسطح بودن و لقی

یک دف خوب باید کاملاً مسطح باشد تا صدا به درستی تولید شود. اگر دف دارای لقی باشد ممکن است در حین نواختن صدای ناپایداری و خراشی ایجاد کند. برای چک کردن این موضوع می ‌توانید به آرامی با دست روی سطح دف بزنید و ببینید آیا صدای یکنواختی میشنوید یا خیر. اگر صدا ناپایدار باشد بهتر است به دنبال ساز دیگری بروید.

  1. بررسی ظاهر ساز

کیفیت ساز را بررسی کنید. یعنی اتصالات پوست کلاف و گل‌ میخ ‌ها باید با دقت نگاه کنید. مطمئن بشوید که هیچ‌ گونه آثار چسبی روی ساز وجود ندارد و اتصالات به خوبی انجام شده ‌اند. به طور مثال اگر پوست دف به درستی متصل نشده باشد ممکن است در حین نواختن دچار مشکل شوید و صدای ناپایداری بشنوید.

بهترین روش‌های تمرین برای تقویت مچ و انگشتان در دف‌نوازی

یکی از مشکلات اصلی نوازندگان ئف خستگی ناشی از حرکات مداوم و ضربات مکرر است. شاید پیش آمده که ساعت ‌ها در حال نواختن هستید و ناگهان متوجه میشوید که مچ دست ‌تان به شدت درد میکند. این درد کم کم میتواند منجر به آسیب‌ های جدی شود.  در ادامه چند تمرین ساده به شما میگوییم که به شدت مچ و انگشتان شما را تقویت میکنند.

  1. تمرین اول

– بازوها را به سمت جلو دراز کنید و انگشتان را به سمت جلو بگیرید.

– کف دست ‌ها را ۱۰ مرتبه به سمت پایین و سپس به سمت بالا حرکت بدهید.

– سپس ۱۰ مرتبه مچ دست ‌ها را به سمت بالا و پایین حرکت بدهید. این کار به ریلکس شدن مچ کمک می ‌کند.

  1. تمرین دوم

– انگشتان را تا جایی که می ‌توانید باز کنید و سپس مشت کنید.

– این کار را ۱۰ بار تکرار کنید. این تمرین به تقویت عضلات انگشتان کمک می‌ کند و می‌تواند به بهبود تسلط شما بر روی ساز کمک کند

خلاصه مقاله

برای بهبود عملکرد خود در نوازندگی دف حتماً تمرینات گفته شده را به طور منظم انجام دهید تا مچ و انگشتان ‌تان تقویت شوند و با راحتی بیشتری به نواختن ادامه دهید.

 

خروج از نسخه موبایل